torsdag 29 april 2010

plötsligt infall av dryghet!


Till mina nära å kära vänner hemma i Österbotten. Ni skall veta att ni betyder så mycket för mig ( + 2 kvinnor i Schwedolanttet!) och jag saknar er så himla mycket mest hela tiden! Även om det kanske inte alltid märks :)
Bilden e från fjolårets vappmiddag. Efter att de flesta av oss slutat studera kändes det löjligt att gästa ÅAs vappmiddag. Så vi fixade en tre rätters kring långbord på egen hand. Ljuvligt var det! Skulle gärna gå på lång-bord-middag i år igen...
Borde packa min väska nu, å epillera benen, lacka naglarna och annat kvinnligt inför veckoslutet.
Dagens irritationsmoment; busstrejken som gjorde att jag kom försen till jobbet och småaffärer som inte tar bankkort så man måste motionera låååångt till närmaste Otto. Men jag har ju iaf nyklackade skor nu ;)

gLaDa VaPpEn till er kära vänner å familjen och vem som nu än läser!!!

onsdag 28 april 2010

Klädångest!

Åh gud så svårt att bestämma kläder vad man skall ha på sig i helgen då man inte vet väder och vind å grader!!!!! Har sållat ner det till 3 olika outfits...men sen SKO-ångesten är värst!

Idag mitt i att jag stod på Hertonäs metrostation påväg till E så kom ingen buss på 1h. Eller det kom nog bussar men de plockade inte upp nå folk, för mitt i allt hade de bestämt sig för att gå i strejk. GAH, snacka om irriterande!!!
Denna vårigt söta scarf med fjärilar på följde med mig hem från Kampen idag. Har dreglat i flera dagar över den! Den passar ypperligt till min läderjacka, som tyvärr fortfarande hänger i skrubben eftersom det envisas med att vara nattfrost och världens nordpolsstorm här :( Men nu har jag iaf en scarf som gör mig på gott humör! Den skall få komma med mig till skolan imorgon :)

Överlevde gårdagens hata-möt och det känns så SKÖNT att det är förbi! Har sovit dåligt och drömt mardrömmar hela veckan. Tacksam över mina kollegers stöd, det har känts mkt fint och tryggt!

söndag 25 april 2010

Årets första!

LÖSGLASS!!
I solens sken traskade jag ner till stranden idag och besökte för första gången Helsingin jäätelötehdas, Å.H! säger jag bara. Blev också attackerad av måsar för första, och förhoppningsvis sista, gången. Det är fula, rödögda, närgångna, kakkande, skriande och högst irriterande varelser! Men tillbaka till glassfabriken, de har liksom glassen ner rörd och frusen i stora järnhinkar, lixom glassbox på riktigt. Dagens smak var mintchoklad, helt OK lite för lite choko och mycket mint ;)

Läste ut en bok i dag, Vi måste prata om Kevin, rekommenderas varmt! Tragisk (har varit mkt tragik denna helg...) och fängslande på samma gång. Jag förstår inte hur vissa människor tar sig genom saker och klarar av att fortsätta leva och eventuellt förlåta sen...???

Imorgon börjar en ny jobbvecka, 6st. kvar. Det börjar lixom vara ganska lite det gott folk. Sen blir det sommarlov och jag får träffa alla mina kära vänner och älskade människor igen och spendera tid tillsammans med dem < 3

"yks liha on poissa"

Ibland blir t.o.m jag själv förvånad över hur jävla dålig min finska är, speciellt då jag inte tänker förrän jag öppnar munnen. Men jag fick ju förlängt livet för många igår iaf då de skrattade åt mina språkproblem, både med finskan å svenskan.



Vi var igår på personalutfärd till Tavastehus. Bussen kom och hämtade oss direkt efter vår förkortade skoldag och tog oss till Tavastehus slott. Efter lite sång och skålning i bussen fick vi, för en kort stund, vandra i museibutiken och sen kom vår kanske mest ounderhållande guide och sprang iväg. Om man väljer ett sådan yrke borde man faktiskt ha liiiiite sociala färdigheter tycker jag! Men det var ändå intressant att vandra kring i slottet och se på alla otroliga byggnadskonstruktioner. Tack gode gud för att man lever på 2000-talet och inte på 1600-talet säger jag bara!
Efter 1h guidning var det dags att hoppa i bussen igen, efter att vissa borttappade får återvänt (man skulle inte kunna tro att det var ett gäng lärare och assistenter med, gud vilken fårskock!!!). Det bar av till Katisten Kartano, himmelriket i södar delen av landet! Jag har aldrig sett något så vacker ställe och ljuvligt hus med ljuvliga saker. Vi hade 3-rätters middag i herrgårdens festsal, väggarna var handmålade med tapetmönster i VARJE rum! Tyvärr tyvärr var middagen så trevlig att jag hann varken fotografera herrgårdens insida eller maten, miss i protokollet! Men jag kan ju skriva menyn: Förrätt, sparris. Huvudrätt, entrecote med rödvinssås. Mellanrensning av smaklökarna, mojitogegga. Efterrätt, rabarbersuffle med jordgubbsglass (tips, ta INTE i suffleskålen då den serveras eftersom den kommer direkt ur ugnen, it´s HOT!). Lite program och festgruppen helt seriösa frågesport som vi kommer att dela ut mkt fina priser till vinnarna för och sen tog bussen oss tillbaka till staden.
Ca. 10 pers fortsatte kvällen på oluthuone Bruuweri i Kampen, roligt att så många gamlingar hängde på ;) Sen avslutade 4 fantaster kvällen på Lostari. Dålig musik.
Men resan i sig (minus guiden) var superlyckad! Och kvällen hemskt mycket trevlig!!!

Har ikväll varit på bio med Oscar och Jesse. Vi såg Precious, en mycket tragisk och gripande film! Förstår varför det finns kvinnor som hatar män...

Ålderstecken nr.1: Vaknade 7.40 och drack ett vattenglas. Somnade omedelbart om pga stark krabbis.
Ålderstecken nr.2: Vaknade på nytt 10.40 och fick INTE sömn igen så jag bestämde mig för att stiga upp. Krabbisen sken med sin fantastiskt starka närvaro.
Ålderstecken nr.3: Tog ½h innan jag somna på min powernap mellan kl.14 och 15.
Ålderstecken nr.4: Efter att Sam, med sitt dåliga inflytande, övertalade 2 stackars brudar att ta återställare i form av skumppa på Bakers, slank 2 glas ner och sen bestämde jag mig bara för att spåra iväg hem tillbaks.
Åldersteckan nr.5: Övervägde seriously att gå hem istället för att joina O&J på vin efter bion. Jag håller på att bli en mycket gammal tant! Godnatt!

Vackra vackra Katisten kartano från utsidan.

torsdag 22 april 2010

here it is, DAS BESLUTUNG!

beslutet som alla väntat på, som kommer att få delade reaktioner beroende på vem som läser det. Men jag känner att de som betyder mest för mig, och som jag diskuterat saken med, står bakom mitt beslut och respekterar det. Det är trots allt mitt liv och jag vill så långt det går göra som jag vill, och nu har vi kommit fram till en kompromiss för de flesta berörda parter:
Jag kommer att fortsätta på Minerva i höst med min egen klass. Fram till julen är det spikat sen kommer jag till Österbotten a.s.a.p!! Rektorn var hemskt tillmötes gående och skall i mån av möjlighet underlätta mina hemresor med längre helger :D -hoppashoppas på schemaunderverk!-
Det känns skönt att beslutet äntligen är fattat och meddelat och spikat. Gud sån pers och press det varit, och TACK alla ni som kommit med hjälp och tips från mittdelen! Hoppas ni är lika på hugget kring jul sen ;)

Mkt annat på gång denna vecka;
i tisdags var J, A-S och jag på V.I.P-kväll till vårt stamställe Teerenpeli. Där blev vi glatt överraskade och löjligt imponerade av alla gratisgrejer och god mat! Stort minus för öronbedövande musik så man fick ont i huvudet sen!
Summa sumarum hade vi en mycket trevlig kväll, men med lite prat pga musiken, och det var inte ens tungt att gå på jobb kl.7 på onsdag morgon :)

Har rättat 99sidor matteprov, gjort 11 översiktscheman och skall ännu skriva 11 brev hem med tips och idéer och boka in stöd.
Ringt en del samtal och försökt fixa saker inför våren, vissa med bättre och vissa med sämre framgång.
Fixat det sista inför personalens utfärd till Tavastehus imorgon. Det bär av direkt då vår förkortade skoldag slutar och vi kommer att gå i presentaffär, bli guidade runt slottet, äta fint på Katisten Kartano och ha en superbegåvad och svår frågesport med fina priser ;D

Måste nu fundera över materialbeställningen som skall vara in imorgon!!! Suprise suprise jag har hem varken lista eller katalog :s än mindre planerat vad jag skall göra och hurudant material jag behöver, suck för mig också!!

måndag 19 april 2010

inte idag heller

blev det något beslut taget. Allt man inte måste göra idag kan man skjuta upp till en annan dag!

Chefen va sjuk, inget utvecklingssamtal.
Inget info-möte imorgon. Hurra! Kommer mig iväg på TPs VIP-kväll redan från start :D
Har skuldsatt mig 5 år framöver tack vare FPA. Om ngn av er läsare studerar ännu och jobbar vid sidan av, förutom sommarjobb, för att leva det goda studielivet kan jag bara säga en sak; DET ÄR FAN INTE VÄRT DET! Du lever gott nu ja, sen är du i en ekonomisk skit-situation 10år efter att du blivit klar för att fpa skall ha tillbaka en massa pengar med ränta.
Har idag skattedeklarerat på nätet, det var busenkelt juh ;)

over and out

söndag 18 april 2010

Ett skönt veckoslut!

Det har vi verkligen haft.
Gårdags kvällen spenderades hemma. Vi har för första gången gjort egen hemlagad sushi (jag vet det börjar bli tjatigt med mitt sushi, men det är så gudomligt gott!). Jag kan fortfarande inte fatta att jag-är-en-riktig-österbottningkar-som-bara-äter-kött-helst-halvrått-A gillar, eller ens äter!, det OCH frivilligt går med på att laga och äta det som enda mat en lördakväll!!! :O
Efter en fin middag såg vi en hyrfilm och gick och lade oss tidigt. Vilket resulterade i tidig söndagmorgon med frukost i solskenet (genom fönstret alltså) och sen traska vi in till stan. 1h före affärerna öppna va vi där och trängdes med alla pensionärer ;) Where did it go wrong?!?!

Imorgon skall jag på utvecklingssamtal med chefen. Eventuellt gör jag ett beslut om min framtid då, om hon går med på mina krav altså ;)

lördag 17 april 2010

Grattis och God Jul!

Nu är vi tillbaka från vår lilla roadtrip till Åbo, och nu är det inte längre bara jag som är märkt för livet :)
A var SÅ duktig under hela timmen som det tog, men det är nog tur att kvinnor föder barn ;p Jag var själv sugen på att göra en till, enda tills hon la igång maskineriet och med ljudet kom känslo-flashback. Så jag är nöjd något år till ;)

Här kommer de utlovade bilderna:



Tadaaa, jättefint. Grattis på födelsedagen (7.12) älskling och God Jul 2010!!! Hoppas du gillade din present! ;)

fredag 16 april 2010

Fredakväll

Sitter och väntar att As bil skall syra honom till min lilla gata! < 3
Vi skall på roadtrip till Åbo imorgon. Där skall han få sin kombinerade födelsedagspresent/julklapp, och ja det är för i år anno 2010 fast han fyller först i december :)
Bilder kommer i nästa inlägg gissar jag :D Hoppas på fint väder och att vi hinner lite ströva runt i staden också, sitta på något mysigt utecafé eller annat vårigt.

onsdag 14 april 2010

upptäckt gömda delar av H.fors.

Och förståss inte haft en aning om var jag befunnit mig.
Varit på en låååång cykeltur idag över dalar och berg, med Tessa som sällskap. Hon på apostlahästarna och jag på vingelstyret. Så komiskt att hon kom hit från Tampere och far å löpa och jag hänger på på cykel. 2½h svettades jag och flåsade lätt, giss hur mina vältränade ben kommer att må imorgon, värsta stenbumlingarna. För att inte tala om rumpan!! Känner redan hur det kommer att bli...
Vädret var fint och känslan efter duschen och omeletten sen var fantastisk!

Återkommande fenomen; min orienteringsförmåga...hahaha, att jag VARJE gång går på idén att jag bara tittar lite på datorn och sen hittar jag...don´t think so! Kom väl ett antal extra hundra metrar på stickan :)

Dagens möte gick helt OK, men resulterade i ett nytt möte nästa tisdag med alla parents med, gaijks! Plus att det kom mitt i vip-festen på TP, snacka om störande!!! Men det är nu bara att rida ut stormen, snart e d sommarlov ;) och snart kommer min prinssi hit så då försvinner alla negativa saker för 2 dygn :D

tisdag 13 april 2010

Jag undrar...

...hur man själv kommer att bli som förälder?
I sitt yrke som klasslärare möter man dagligen dessa människor, och tro mig; Det finns alla möjliga varianter! De tror att dagens samhälle skall serva dem allt och de behöver inte lyfta ett finger, de tror att de har nån jävla bestämmande rätt över skolan och undervisningen och deras högsta agenda är att göra livet besvärligt och fundersamt för läraren. Har de någon gång tänkt på att vi faktiskt gör vårt allra bästa för deras stackars små barn. Vi är utbildade att undervisa! Vi styrs av en läroplan och läromedel som någon stackars tant eller farbror har plitat ihop och kan bara göra vårt bästa för att följa (och hinna med) dessa. Fan jag kan bli så jävla arg å irriterad på dem, fatta att ta ert ansvar för uppfostran och läxläsning! Sen finns ju ubv som inte heller har så bra insikt och uppfattning om saker och ting men det är en helt annan sak som jag egentligen inte har något med att göra, bara leva i den skitmiljö som de skapar.
Men det finns guldkorn i alla svarta sandöknar och det är dem man borde ta fasta på, tyvärr är det inte alltid så lätt men man måste bara ständigt påminna sig själv om det!

Gud jag längtar efter sommarlov och LEDIGHET!!! Satt för första gången på en ute servering idag och det var så underbart trots att solen inte sken. Torra och snöfria gator, ingen frost och en liten glimt om att sommaren är på kommande, snart...och DÅ om inte förr borde jag också veta vad som väntar till hösten så jag behöver inte ägna de 700 lediga sekunderna jag har per dag till att tänka på det.

Jag tror...att min partner i livet kommer att i vår familj få äran att sköta all kontakt och allt samarbete med skolan, jag skall bara ge honom goda råd, pedagogiska insikter och peka lite i rätt riktning ;D

söndag 11 april 2010

Söndakväll

och jobbångesten kommer krypande. Glömde ta hem böcker så jag kan inte göra material ikväll -> tidig väckning imorgonbitti. Skall öva morgonsamlingsprogrammet med mina egna stjärnor imorgon, håll tummarna! Tiden går så fort och jag hinner inte alls göra allt det jag skulle vilja med dem...iiik!
Hoppas kommande vecka blir bättre än förra, den var tung och jobbig. Tyvärr har jag inte så höga förhoppningar eftersom möten är inprickade, mailen fortsätter rassla i min inkorg och telefonen piper. Men jag skall visa de jäkla idioterna att en landstjej knäcker man inte så lätt med storstadsmobbning!!!

Helgen har i alla fall varit avslappnande! Fredagen ägnades åt simning och besök hos E. Lördag sovmorgon, pinnpromenad och sen till Esbo på god mat, bastu och tjejsnack. Har igen utvidgat mina smaklökar, denna gång med smörvänd sparris med parmesan, gott. Och till huvudrätt min absoluta favorit för tillfället; Sushi :D

lördag 10 april 2010

Helsingin jäätelötehdas

HAR ÖPPNAT!!! Gissa vem som kommer att springa över parken ner till vattnet varje helg och stöda stadens glassfabrik! Märkte det idag då jag var ute på pinnpromenix längs stranden, solen sken, fåglarna kvittrade, massvis med folk i rörelse och de åt glass. Hurra! Tyvärr har det blivit mulet nu men jag hann ju glädjas ett par timmar åt det fina vädret! Med våren och solen kommer också stadens "tussilagon" fram, alla pultsare å alkisar å annat stinkande folk. Vet inte om jag skall tycka synd om dem eller bara se med avsmak på dem. Ibland kan de faktiskt vara rätt underhållande på spåran men oftast är de bara tragiskt störande!

Nu är klockan snart 15 och jag skall styra kosan lite västerut till grannstaden. Sushi,vin,bastu å gott sällskap har blivit utlovat. Det är veckoslut och jag behöver inte öppna mailen på 2!dagar, inte svara i telefon och undvika alla föräldrars och rektorns stora fråga. Jag kan helt enkelt bara njuta och bli på bättre humör! :)

Trevligt veckoslut till er alla läsare, vem ni nu än är ;)

torsdag 8 april 2010

utlovade bilder från klanen klämd i kryytan-resan

Först en bild på det trevåningshus som vi huserade i under vår Vuokatti-resa. 16 pers samsades om 2 bostadsvåningar och en badvåning. Tur man har lite övat på kollektivboende under Norge-tiden, ugah! Men stugan var fin och stort plus för den vedeldade bastun! Tråkigt med vädret dock att det bara var mulet och regnade. Det blev så tungt med mycket packsnö i backarna...men man kan ju inte få allt!

Klanen samlad till middag (saknas ett barn, en syster och en ingift). Matfriskt gäng och vi gjorde inget annat än åt på resan kändes det som. Därav kom jag hem med 2 extrakilon och 3cm större midjemått, simhallen here I come! Hade dock tillåtelse att äta godis under påsken så jag tankade mitt sockerlager med 2 Kinderägg och lite Bon-Bon :) Och maten var förstås god!!!



Uteaktiviteter varje dag är ju ett måste då man är på fjällenresa. Frågan är om inte papporna och mobbo var mer ivriga med rattkälken än barnen?!?? Kan meddela att av alla jäkla åk jag gjorde med den gudsförjätna kälkskapet hölls jag inte på ETT ENDA!!!!
Japp å sen efter påtryckning av barn 1 måste jag spänna på mig plankan för gamla tiders skull. Har inte haft den på mig sen vingliga ÅRE-resan nr.1 så det kändes lite ostadigt först men sen kom allt tillbaka till mig. Dock lättare att åka nu utan spritryggsäck som gör en klumpig, och trots absolut frånvaro av alkohol och promille i blodet (för avslappnandets skull ;) ) hölls jag stående hela vägen i liften och som tur var behövde jag bara demonstrera mina knyckliga talanger i barnbacken ;)

Det var en intensiv resa med barn överallt. Tror jag satsar på sol och drinkar nästa år, och återkommer sen då jag har en egen skidi att slänga i högen :)

Det var tungt att komma tillbaka till jobb och en massa att reda upp och ta igen. Sen märks det att både föräldrar och lärare är hemskt trötta och irriterade såhär på vårkanten och gör en massa ansträngningar för att göra livet surt för andra och förtalar på hög nivå. Och tyvärr lyckas de ganska bra med att trycka till folk också...MEN imorgon är det FREDAG och sen ledigt i två dagar då jag skall bojkotta mailen och bara underhålla mig själv enligt bästa förmåga!

tisdag 6 april 2010

allting kan gå itu...

...men en människa kan gå i flera bitar.

Jag är så trött att jag håller på att gå i bitar!
Har jobb upp över öronen och vet inte hur jag skall hinna med allt. Plussa till jobbiga föräldrar, hemska elevgrupper, totala misslyckanden som lärare och ingen aning om vad man skall ta sig till, pressen på vad man skall göra till hösten, alla som drar i en och blanketter att fylla i, elaka FPA, vännen på flera hundra km´s avstånd, tjejerna lika långt borta osvosv.
Inte konstigt att man gråter en skvätt, drar täcket över huvudet och fortsätter jobba om 7½h.

Men det var roligt att träffa mina egna små söta änglar idag, de hade uppfört sig sååå bra med vikarien och bara busat lite med henne :D

Rapport om resan och ev. bilder kommer ngn dag då tid och ork finns...
God Natt!
(känns redan lite bättre efter att ha fått gnälla av sig lite ;)! )

söndag 4 april 2010

in need of...

- solsemester med paraplydrinkar, pooler å brännblåsor
- sangria eller annars bara en egen vinlåda
- barnfritt, ensamhet och helst sällskap av vännen eller ngn av tjejerna
- lugn och ro
- inte att återvända till jobbet. Börjar få ångest redan...

Nästa lov åker jag på romantisk semester, med eller utan < 3, till sol eller snö...helst SOL!!! Familjesemestrar är inte riktigt min grej, än...om några år kanske..! :)