fredag 31 oktober 2014

Ljus i ett mörkt hus

Graderna kryper ner på termometern. Kölden kommer krypande. Vi har fredag i huset. Tända ljus både ute och inne, tortilla och ett (förhoppningsvis!) gott rödvin. Serier och stickorna resten av kvällen. En perfekt inledning på veckoslutet efter en perfekt dag. Taggade elever, roliga lektioner och massage. Det kan ju inte bli annat än en bra dag!





I går hade vi genomgång med Aveo. Vi har kontaktat dem angående belysningen i vårt hus. Lite hjälp på traven. Det är ju inget du drar om sedan, elen. Och en ack så viktig del i ett hem. Ni skulle bara veta vad bra det var. Nu är jag så himla inspirerad att inreda vårt hem, skulle bara vilja flytta NU!
Visst det kostar lite. Men i långa loppet tror jag så det är värt det. Som jag sa, det är inget du gör om hux flux, det är en himla viktig del, vi ville ha en stil som funkar med resten av huset och genomgående lantligt. Det kom en del överraskningar, som jag aldrig skulle ha vågat själv. Jag är så nöjd!

söndag 26 oktober 2014

Veckosluts resumé

fredagen var det snöoväder här i nejden. Hade en av mina obehagligaste upplevelser i trafiken på väg från jobbet. Det är bara min andra älg-träff som överträffar. Ni vet de där stunderna som går i slowmotion och man hinner tänka massor, när de i själva verket är över på max 2½sek. Fascinerande hur människokroppen och hjärnan fungerar. Nå all good in the hood och vinterringarna kom på ikväll!

Väl framme i staden hann jag köpa min näst sista julklapp och strosa lite före det var dags för mig och P att hälsa på S. Massor av godsaker blev vi bjussade på och timmarna sprang iväg medan vi snattrade och skrattade. En skön kväll!



lördag var det obligatorisk fortbildningsdag. En av de allra bästa jag varit på! Nu är jag så taggad av nya projekt, hjärnan gick på högvarv och jag var tvungen att direkt börja skriva ner alla tankar och idéer jag fick. Fick genast kollegorna med på noterna (är de bäst eller bäst?!??) och nu gäller det bara att lobba vidare och hoppas det går hem hos alla parter. Aaah ivern att dra igång nya projekt!


På kvällen var det 3-årskalas för mitt första fadderbarn. Pizza och tårta en lördag. Kan inte bli så mycket bättre! Här nedan agerar jag säng åt ett trött födelsedags barn. Vi körde hem i mörkret och njöt av lugnet och tanken på att få sova en timme längre följande morgon.




I dag har vi unnat oss sovmorgon och en promenad i skogen med Freddi. Kikade lite efter julgranar men hittade inget passligt objekt, än... På bygget har vi skyfflat grus och försökt få bort en del lervälling och vattengropar. Det har varit en verkligt grå dag men ganska skönt väder att vistas ute i dagen lång.





Nu är vi alla hemma på backen igen. Mörkret har lagt sig och vinden viner runt knutarna och smäller i takplåten. Jag har tuttat på många ljus och vi skall njuta av nudlar, haha! och maraton titta på Grey´s Anatomy säsong 1 och njuta av en brasa resten av kvällen. Har äntligen fått maken med på noterna att se serien från början. En riktig skön söndagskväll att se fram emot.

Det var den rapporten. Ny vecka och nya möjligheter i morgon. Ha det gott!

torsdag 23 oktober 2014

Det tredje stickcaféet

Vi jobbar på under våra onsdagsträffar udda veckor. Hade inte ens fram kameran igår! Kaffekassan skänkte vi till Rosa Bandets insamling som de hade nere vid infon.

Känner att jag vill lära mig något nytt nu och inte bara sitta och fila på egna alster. Det var ju trots allt det som var ursprungstanken då för länge sen.
Så vid nästa tillfälle skall jag lära mig att sticka sockor på rundstickor, två stycken samtidigt! Och gången efter det tror jag att det lite löst blev talat om att jag och J skulle öva att sticka flätor. Hehe!
Sen den sista gången blir det en liten utfärd. Ny input är aldrig fel. I december är det ljuvligt att göra utflykter och mysa till det. Vi samlar namn på deltagarlistan under kommande två tillfällen så är man nyfiken gäller det att först pallra sig till Norrvalla och sen anmäla sig på listan ;)


Glöggfantasten rapporterar

 Det kan hända att det är en form av sjukdom.
Glöggdrickandet.
Varje år tidigareläggs det och snart börjar jag väl riva av det redan efter villaavslutningen.
I många år har det varit tradition att dricka den första på lillajul.
Men nu för tiden verkar det inte som att traditioner är så viktiga, och så kan man ju alltid skapa nya :) I år höll jag mig till strax efter höstlovet. Eller möjligen var det på höstlovet...


Vanhan Provon Fabriikki; bästa på länge! Den är supergod. Har aldrig druckit tidigare, köpte den uppe i city så antagligen från S-kedjan eller H-H. Brukar tycka att de flesta flasksorter från vanliga butiker har någon konstig smaksättning (körsbär, svartvinbär osv.) och de vanliga tetra-förpackningarna smakar ju som uppvärmd saft, antingen för mycket eller för lite utblandad saft. Usch!

Dufvenkrooks Mint och Choklad: GUDDOMLIG!! Jag har tjatat om Dufvenkrooks chokladglögg tidigare. Fick upp ögonen för den i H.fors (så lyckat kulinariskt drag att bosätta sig där! ;) ). 2010 var den slut överallt då vi skulle ha här hemma, från Kokkola till Vasa. 2011 laddade jag upp med flaskor redan från oktober. 2012 tillverkades den inte och jag fällde krokodiltårar! I fjol kom något konstig substitut, choklad och apelsin, mjaaa! Men alltså denna, mint och choklad. Det kan ju inte bli bättre!!! Och den smakar faktiskt också mest glögg. Lite synd att den är så söt så man inte kan dricka mer än ½-3/4 dels kopp per gång. Och så är det ju starkvinsglögg, blir lätt snurrig i huvudet av en kopp eftersom jag hållit bort vinet så pass länge. Men det har säkert ordnat upp sig före julen :)

Blossa: gammal favorit! Jag har många år, typ 15(!) då jag tänker efter, knarkat Blossas glögg i juletider så gissa min lycka då jag för två år sen också hittade den på Lissa i alkoholfri tappning. Lika god den,  mycket billigare och mycket närmare!


Det var allt från glöggfantasten för den här gången.

lördag 18 oktober 2014

Systerdag i Karleby

Jag och min syster besökte Karleby igår. En systerdag på tumis. Upptäcka nya delar av Finland. Kan nu inte direkt säga att jag blev imponerad av staden som shopping-ställe. Shopping-centret var litet och hade ganska dåligt utbud av affärer. Det var förbannat trångt att få parkerat där och väldigt råddigt upplagt! Blossom var den enda butiken som var värt den krångliga parkeringen.

Vi vandrade lite längs gatorna också. De var dock mysiga. Med trähus och söta caféer. Kommer nog ändå inte att åka fler gånger till den staden för att shoppa. Långt att köra och dåligt med affärer. Måste säga att Vasa nog har det flera gånger bättre!

Några påsar kom jag ju nog ändå hem med efter vår dag på stan:



En ljusbricka från Blossom. Som Freddi är och inspekterar på bilden ovan.
De hade mycket mycket fint i den butiken!
Glöggkoppen är också därifrån. Skulle gärna haft den i rött också men det fanns inga "öron-lösa" i den färgen. Invigde den med årets första värmande glögg i går.



Fördelen med att gå på stan tillsammans med en höggravid är att vi var tvungna att pausa och inta vätska ganska ofta :)
På detta café som jag tyvärr inte minns namnet på pröjsade vi 8€ för en kaffe latte, en kakao, en morots-nöt kaka och en flaska med isté tillsammans! Där fanns en kakelugn och rosa väggar. Mysigt!

Fast om man är en symaskins freak så tycker min syster att det var rena himmelriket där. Hur mycket fint tyg som helst! Jag var inte så imponerad av det eftersom jag inte sysslar med sådant, hehe. Fyllde bara på mitt knapp-lager lite jag.

Materiell lycka och kärlek

I många år har jag drömt om en egen Odd Molly klänning. En riktigt typisk, mysig sådan. Jag har haft min egen lilla besparing som jag matat så ofta det gått. I går var så äntligen dagen här, då jag och min syster besökte Sköna Clara i Kokkola och jag äntligen blev ägare till den absolut ljuvligaste saken som hänger i min garderob! Det är ren och skär materiell lycka och kärlek!



 En mycket lycklig fru som har juloutfiten på det klara!
Saknas bara ett par mysig stickade sockor till, med band eller spets. Typ :)






torsdag 16 oktober 2014

Mera höst

Inledde höstlovet i dag. Hade tänkt mig en rejäl sovmorgon men vaknade kl.8. Hade tänkt vara helt ledig under lovet men hamnade att jobba ett par timmar med budgeten. Ändå har det varit en riktigt skön dag. Tur att jag vaknade så tidigt! Har hunnit äta långfrukost, läsa, se två avsnitt serier medan jag virkade några mormorsrutor, jobba några timmar och varit ut och höstpysslat.

Dagens pyssel var en höstkrans till ytterdörren. Enklare sak finns inte. Man bara samlar massa massa lönnlöv, knipsar av stjälken och trär upp dem på en järntråd. Lätt som en plätt! Höll dock på att förfrysa fingrarna där ute. Det tog ju ändå en god stund att knipsa och trä på. Många löv var frostiga eller blöta så det blev lite kallt. Men nu hänger den där på dörren så grann, billig och bra :-)


Ett hett tips: Ha tillräckligt stadig järntråd! Min är en rätt så tunn vilket ledde till att jag inte kunde göra den så stor som jag tänkt eftersom den blev för tung. Tråden höll inte formen så det blev en oval krans. Därav den lite deformerade looken och avsaknaden av hålet i mitten.

Nu dags att ta itu med nästa sak. Fick trattisar levererade till dörren av en kollega idag. Har aldrig smakat så nu skall här rensas, förvällas och förvaras.



måndag 13 oktober 2014

Höstfixat gården


I dag har vi räfsat löv på vår gård. Bilden här ovan knäppte jag i går hos mor och far. Men vi har också lönnar här, och äppelträd, björkar, vinbärsbuskar och det förbaskade lärkträdet som skräpar så in i vassens! Men nu ser det lite bättre ut en stund igen, tills de sista har fallit.

Passade på att göra klart för vintern på andra sätt också. Klippa ner blommor. Plocka fram ljuslyktorna. Höstpimpade lyktorna än så länge. Och konstaterade att jag inte har lyktljus hemma! Hur kunde det gå så fel?! Var tvungen att låna ett Ikea-ljus under tiden :)

Också vid dörren blev det lite höstpimp. Bytte sommarens innehåll i hjärtat till lite rönnbär och lönnlöv. Tog också in Kärleksörtens blommor som jag klippte ner. Men dem får ni inte se, för vi har så råddigt i alla hörn inomhus! Om jag kisar riktigt mycket kan jag nästan se förbi alla smutsiga arbetskläder, snorpapper, skruvar, muttrar och skit som ligger på varje yta kring ingången. Så njuter jag bara av ljusen och blommorna istället!

söndag 12 oktober 2014

Några liter vatten senare.

Har länge stört mig lite på golvet i storstugan. Det är målat i någon gråblå färg och gammal "hederlig" färg sitter ju som limmat. Helt omöjligt att få bort. Angstat över allt jobb det innebär att krafsa på den och resultatet osäkert. Tills jag kom på den briljanta idén att kallvindens golv är exakt som nedre våningens golv! 100-åriga gamla golvplankor i all sin enkelhet och nött-het. Totalt oförstörda!  Men dem flyttar vi ju ner såklart. 
Så idag har vi då kånkat ut dem på åkern och antastat dem med vatten. Här ovan ser ni skillnaden på otvättade och tvättade plankor. I 8h har jag stått ute och huttrat med kallvattnet yrande kring öronen. Men sjutusan vad det kommer att bli fint!

Kolla här skillnaden!! Använde mig av högtryckstvätten och den är ju så bara the shit! Enklare får man det inte än att spola av dem. Lite knepigt att få dem jämna, det var så högt tryck så det blev lätt "märken" efter den. Men jag fick ganska fort pli på saken. Detta måste ju alla med städmani gå igång på. Att se så stor skillnad direkt. Häftigt!

Så här ligger nu ett stycke tvättat köksgolv. Har lagt in det på torken i fähuset  nu tills det skall läggas på plats i vår.

Hejmani

 Kan fortfarande inte fatta att detta är vårt. Pratar fortfarande om "mommo å moffas".
Eller vårt å vårt, bankens än så länge...och inte uthusen, de äger fortfarande grannen, men snart så har vi en hel tomt hoppas jag.

Men tänk, att jag äger ett hus!
Som jag skall ta hand om resten av livet. Får svälja undan paniken som kryper upp var och varannan dag. Kan lugnt säga att det är en skräckblandad känsla.



På veckoslutet har vi varit där och donat. 
Svärföräldrarna har hjälpt oss så det har hänt massor igen.
Min svärmor är en väldigt omtänksam person. Så mitt i allt hade hunden en egen låda stoppad med filt (rentvättad!) också för att mota höstens råa kyla. Där hade han det gött!

 Allt går ju inte enligt planerna så vi fick inte in någon värme till vintern. Blev tvungna att lyfta in en gammal kamin att elda i. Ganska mysigt egentligen då det knastrar och sprakar på nedre våningen och så blir vi ju av med alla trästumpar.

 Svärmor och jag hängde på kallvinden hela lördagen. Hon har mockat ut gammal isolering (lera, mossa och what not som DAMMAR), det har dammsugits och putsats och sen lade vi första varvet isolering. Skall ännu ett till här. Kommer att bli nivåskillnader på golvet, precis som vi har i huset där vi bor nu. Sen är det bara att lägga tillbaks golvet, moffa över alla grejer från andra halvan och do it all over again...


 Svärfar och maken har jobbat i sovrummen. Lagt skivor och börjat skåla i taket.
Kommer att bli så bra det här! Då det blir klart.


fredag 10 oktober 2014

Ljusdrömmar

Här sitter jag och njuter av ljusen denna gråmulna fredag eftermiddag. Känner att det blir en riktig mysdag för att ladda batterierna idag. Sitter och betraktar mina fina fina Iittala ljuslyktor och konstaterar att jag gott och väl kunde ha fler. Den vänstra har jag fått av mina ljuvliga kollegor och den högra av min kära mor. Roligt att samla från speciella tillfällen och typer, så får de en helt annan betydelse och värde än om man bara random köper hem dem.

Efter att ha läst om julfantasten Linda har jag drömt om glögg halva veckan. Och börjat längta efter julen. Till exempel en mossgrön och julröd skulle passa så här till nämnda högtid som är på kommande.

 
 
Klara glas kunde kanske också funka?! Man kan säkert mixa och blanda lite.
Och en till på fot. Har en redan som jag fått av en elev för länge sedan och den är också i flitig användning med ljuseldandet. Men en till ryms nog på spiskransen :)


Om man bortser från julen så får gärna en orange, en "mjölkig" och en grå flytta in också. Åh, det är så MYSIGT med ljus!!!

Nu skall ni alla ha en riktigt fin fredag!

onsdag 8 oktober 2014

Förvaring

Förvaring är alltid ett problem i gamla hus. Jag vill ha praktiska lösningar eftersom jag blir lätt nervös av allt som ligger framme och ser råddigt ut. Blev överlycklig i måndags då jag hittade en fotpall med förvaring!
Köpte en för en tid sedan också (tyvärr utan förvaring och det harmar lite att nu fanns det!) och den slåss vi om varje gång vi sitter i brasrummet. Nå nu har vi varsin!

Praktiskt med löstagbart yttre. Färgen var ju inte den bästa med tanke på hund och vår frånvarande städmani.

Däri ligger nu mina garnnystan som jag hamstrade på veckoslutet. MÅSTE börja hålla isär dem och ha någon slags ordning på eländet. Det blir att fundera ut något fiffigt system tills vi flyttar in i huset och jag får organisera om det.

Här får ni som bonus bild av prästkrage filten. Stannade som sagt lite i konsten och vet inte riktigt hur jag skall gå vidare för att det inte skall bli för mycket blommor och krafs...?!?