tisdag 29 september 2015

De flesta av er gissade rätt!

 Det blev en liten tjej!

I fredags kl.15.34 kom fröken Blomqvist till världen. 
Vi är alla omtumlade, medtagna och väldigt väldigt överväldigade.


Vi fick (måste!) komma hem redan i går och försöker nu anpassa oss till detta nya liv.
Att vara i BB-bubblan var fantastiskt och jag skulle gärna ha stannat längre tills vi kände oss redo att åka hem, men de stressade en så fruktansvärt där.
Mest sitter vi i soffan med fuktiga ögon och förundras över vårt underverk.
Ingen av oss har riktigt landat eller fattat tror jag.


Hon har ärvt mina karaktäristiskt sneda småfingrar. 

torsdag 24 september 2015

På övertid

40 fullgångna veckor har passerat. Hotellverksamheten går nu på övertid. Längtar ihjäl mig efter att få hålla i vår lilla apa, och framför allt se vem det är som bott där inne så länge. Är det en han eller hon. Vad tror ni?
Samtidigt är jag så nervös inför förlossningen så jag vågar knappt tänka på den. Har skjutit den långt framför mig under hela graviditeten. Inte alls velat tänka på den. Inte alls genomföra den egentligen. Men det slipper jag ju inte undan. I går hade vi beräknat datum, men det kom och gick ganska obemärkt. Kan störa mig på att folk hänger upp sig på ett litet datum. Då folk frågat när vi har beräknat har jag svarat slutet av september, och alltid fått följdfrågan "Men vilket daaaatum?". Som det skulle spela någon roll, 4% föds på det datum som räknas ut. Så inte så stor chans egentligen.

5 oktober har jag i alla fall fått datum för igångsättning, så senast då vet jag att vi får vår lilla skatt. Hoppas ju verkligen inte att det skall räcka så länge. Vi är redo att ta emot den nu.

Tills dess att den behagar göra oss sällskap ute i vida världen så fortsätter jag sticka. Har stickat sockor och vantar av restgarn nu några dagar. I dag besökte jag vår lokala handarbetsaffär och införskaffade garn till två nya projekt. Ett lite mera galet, nämligen detta. Samt till ett par sockor jag försöker klura ut något fint mönster till. Så få se nu hur långt jag hinner med dem :)

Duktiga Marica har fotat.

onsdag 23 september 2015

5-dagars tröjan

Linda satte upp ett mönster på en 5-dagarströja som är busenkel att sticka! Jag var inte sen att nappa på och nu är den mjukaste och skönaste lilla tröjan klar. Nu skulle jag behöva nya projekt att börja på, speciellt eftersom Folkhälsans stickcafé startar upp ikväll. Ni har väl inte missat det? Måste surfa mönster och inspiration. Har för första gången absolut inga idéer som helst.

lördag 19 september 2015

Oktröja barn

En julklapp är klar.
Har nu snöat in mig på mönstrade ok. Den här barntröjan är stickad med Drops garn Merino extra fine och mönstret är också från Drops, ni hittar det HÄR. Den är stickad uppifrån ner och det var lite roligt, första gången jag stickat en tröja på det sättet.
Kan stolt meddela att jag följde mönstret till punkt och pricka, från början till slut :)




Hoppas bara den passar sen och kommer till användning.

fredag 18 september 2015

Husmorstips om öppna spisen


Ni vet när glasluckorna är sådär superäckligt smutsiga, trots att du följt alla föreskrifter i instruktionsboken som lovar att det inte skall svärta glaset så blir det så här då du eldar.
Vilket irriterar mig, eftersom jag vill se något av lågorna och myset också!


När du sen febrilt försöker torka dem rena med än den ena än den andra trasan eller pappret och de blir bara randiga och ännu mer bedrövliga.


Då kan du följa tipset (som faktiskt fungerar!) i instruktionsboken om att rengöra dem med askan ur spisen. Man gnider in ordentligt med aska, torkar rent och tadaa så fint det blir!



Annars har dagen varit väldigt regnig och grå. Jag har hållit mig inomhus och städat och stickat.
Och förstås eldat lite ljus.

Gamla gardinstänger

Putsade upp våra antika gamla gardinstänger här i början av veckan. Använde mig av varmt vatten, Fairy och en mjuk trasa. De är lite kantstötta, som det mesta annat som vi tagit till vara i huset, men jag älskar dem. Så himla fina! Vi hittade fem stycken, tre av dem finns i storstugan, en i vårt sovrum och en i Lill-Apans sovrum. Helst skulle de ha fått hänga där i all sin prakt en stund och glänsa själva.



torsdag 17 september 2015

Medan den långa väntan pågår...

...försöker jag pyssla lite här hemma.
Har äntligen fått gått igenom flera tusen foton, plockat ut i mappar, sorterat och plockat in dem i fotoböcker, skrivit texter och beställt hem dem. Hoho, alldeles snurrig i skallen blev jag före det var klart! Det tog veckor att fixa, kunde sitta 5-6h/dag. Huh!
Men nu har jag det nästan på raden fram till år 2010. År 2006 fattas, har inte riktigt lokaliserat de fotona....samt åren 2011-2015 som försvann med vår datorkrasch i mars. Grrr! Liten tröst är att jag hann fixa en årsbok över 2014 och vår Greklandsresa före.

Så nu borde jag bara få skrivit lite grejer så har jag allt på min "to do before the baby arrives"-lista klart!


Har två nya ljuslyktor under konstruktion. Väntar bara på att hitta sådana där grejer man kan hänga fast på kanten på dem som hänger ner och som typ ett värmeljus kan stå på. Vet ni vad jag menar? Och vet ni var kan jag få tag i sådana?!??


En del av de kommande födelsedagskorten. Hösten, det är kalastider det. Från idag fram till 12.12 har vi 12 familjemedlemmar som fyller år, plus snart en egen. Sen skall du efter alla de kalasen börja fundera på julklapparna. Jag är alltid så himla dålig på att komma på presenter och grejs, älskar att samla på saker åt folk så jag vet vad jag skall ge också nästa år. Hehe.
Sa alltid förr att vi skall nog ha en vårbaby så det inte blir ännu mer på hösten. Haha, nu gick det ju som det gick eftersom vi inte direkt kunde planera eller bestämma när vi skulle få vårt barn.


Började ju på en tröja i lördags. Den är så rolig att sticka! Började på en annan i söndags också, en måste ju ha att varierar sig mellan. Men den här har faktiskt fått mest tid hittills.
Mjuk och behaglig efter makens stickiga grej.


Och så eldar jag ljus. Älskar hösten och rusket och kylan då jag får elda och mysa inne!
Efter att jag flyttat in i råskåpet och fått lite ordning och sorterat mina lyktor och ljus så jag har lite bättre koll på dem så eldar jag fanatiskt varje dag och bara myser.


Trots allt detta så går nog tiden så himla långsamt! Försöker fylla dagarna med varierande program, kan ju inte längre sitta/ligga/stå någon längre tid i taget så det gäller att ha många små och olika projekt varje dag. Men alltså Lill-apan, du kunde verkligen komma ut nu! 
Och så får jag eksem i hjärnan då folk tjatar "Do ska njuut no! Do ska pass på ti njuut no!". Nå fan det är inte lätt att njuta av något då det gör ont att sitta, det gör ont att stå, det gör ont att gå, det gör ont att ligga, det gör ont att röra sig överlag och det är bara så himla bökigt och handikappande att leva med en stor klump på magen! Har försökt med alla huskurer jag läst och hört om för att få igång det, men nej babyhotellet vill sannerligen inte konkursa än.
Utöver det mår jag nog bara bra :)

måndag 14 september 2015

Busenkla semlor!

Jag har bakat under veckoslutet, busenkla semlor vars recept snurrar runt på Facebook. Morotssemlornas recept finns här, KLICK och frösemlornas här, KLICK.
Morotssemlorna var supergoda! Saftiga och mjuka. Frösemlorna är bakade med glutenfritt mjöl och jag fick dem att jäsa, hurra! Satte i solrosfrön, sesamfrön och pumpafrön. Pumpa var ingen hit för maken, de förstörde smaken för mycket. Annars fick jag väl godkänt den här gången.


Det bästa av allt är att de inte behöver jäsa eller något annat krångligt. Det är bara att blanda ihop, kladda ut och grädda 15 min så är det klart. Hur enkelt och gott som helst!

söndag 13 september 2015

Makens tröja!

Den är nu äntligen klar att användas! Alla parter är nöjda och glada.
Mönstret har jag tagit ur en finsk bok med mönster på Isländska tröjor, minns tyvärr inte vad boken heter.
Jag har använt mig av Drops garn Nepal och stickor nr.6. Jag har, ovanligt nog, inte hållit mig helt till mönstret utan gjort oket lite längre och töjt på mönstret en aning för att ärmhålen skulle bli större. Efter första försöket var de alldeles för trånga.



Halshålet är omgjort efter ägarens önskemål, han är känslig och ville inte ha något som trycker på adamsäpplet så därför är den öppen frampå. Egentligen skulle den vara mer en polo-modell, men jag stickade bara halva kragen.


Den sticks något ohyggligt och jag trodde jag skulle få fnatt medan jag stickade den. Var tvungen att ha en filt i famnen och arbetet ovanpå så min mage och ben inte skulle klia sönder!
Detta är det största projekt hittills som jag stickat. Mycket stolt över mig själv!


lördag 12 september 2015

Folkhälsans stickcafé kör igång igen!


Vågar inte lova att jag själv är på plats varje gång i höst ;)  Men sprid gärna budskapet vidare!

Ett par stickade strumpor

Stickade ett par strumpor lite modell större vid sidan av makens tröja här i veckan. Nötte lite på 7 bröder-garnet som jag har och sällan använder. 48 maskor och stickor nr. 4. Tänkte skänka dem till insamlingen i Oravais.

torsdag 10 september 2015

Mini-mommon

Om någon undrar vad jag gjorde under tonåren så kan jag upplysa er om att jag sydde. Korsstygn. Både dukar och tavlor. Och stramaljtavlor. Och virkade dukar. Där satt jag på vinden i min fåtölj och tittade på TV och sydde. Då jag inte skrev berättelser. Efter avklarade läxor var tydligen det här det bästa jag visste. Hade kanske lite förträngt hur flitig mini-mommon i mig varit. Se nu bara nedan på dessa dukar (och detta är endast en del av det jag gjort!).

Sen får ni addera till de som min mommo och hennes systrar gjort och gett. Och vad skall jag nu göra av allt detta?! Jag menar korsstygnstavlor och virkade dukar. Huuh! Inte riktigt vad jag vill ha fram i mitt hem, och inte riktigt vad jag kan slänga i soporna. Så de stuvas väl undan på kallvinden. Så får någon senare generation ta ställning till dem om 100 år då de renoverar om huset.




Jag har faktiskt försökt lägga fram en, men ja vet ni. Inte faller det mig riktigt i smaken. Just nu i livet i alla fall. Rosa rosor och trams ger mig lite rysningar. Kanske sen någon gång då jag blir vuxen...?!??

Vad jag gör på dagarna


Äter frukost i över 1h och läser VBL, bloggar och allt möjligt.
Frukosten är hädanefter min absoluta favorittillställning på dagen!


Mönsterstickar.
Har i princip makens tröja klar nu, äntligen! Men han är inte riktigt nöjd med kragen, så hamnar på lite mer rivande och omändring. Sen skall ni få se den i sin helhet. Modell större strumpor på gång till insamlingarna som pågår som bäst runtom.


Plockar.
skönt att vi kommit oss så långt som vi gjort nu! Var så himla nervös där i augusti då det ännu kändes lite övermäktigt att få bort alla lådor och städat upp. Men se, nu är vi snart i hamn och nu är jag så långt att jag kan göra små projekt varje dag och unna mig att vila där emellan.
Och tack och lov att jag ändå var så hysterisk och jagade på maken, de senaste veckorna har jag inte kunnat göra så mycket. Var efter ett foglossningsbälte i går så nu vankar jag sakta runt här på dagarna. Kan inte säga hur glad jag är att jag inte behövt lida av något sådant här tidigare under graviditeten!


I råskåpet rymdes kaffeservisen, tack och lov.
Mina doftljus och fina lyktor fick också plats där. Så nu är andra vitrinen redo att ta emot mumin-samlingen min i morgon.

måndag 7 september 2015

Åkpåsen är nu klar!

I maj stickade jag en åkpåse till vår apa (KLICK!). Sen sände jag den norrut och nu har den återvänt hem. Fodrad med vindtätt tyg och fleece. Så mjuk och skön. Nu är det bara det levande innehållet som fattas.


Råskåpet i storstugan

Nu är det äntligen på plats och storstugan är färdig listad, hurra! Inga fler fulhörn här inte.
Först försvann det lite in i stockväggen, men sen vi fick sista panelen och listerna på plats blev det så mycket bättre.

Är så sjukt förälskad i råskåpet och glad över att det fanns ett sådant i vårt hus att ta vara på! Tyvärr har klockan som skall vara ovanpå gått sönder i flytten för drygt hundra år sen, hoppas någon vill göra en ny till oss någon gång, hehe. Vi har inte gjort något alls åt de två övre delarna, tror att min mormor i tiderna har lackat dem eftersom de är alldeles för glansiga mot vad de egentligen skall vara. Men vågar absolut inte börja experimentera med något där! Nedersta skåpet har snälla svärmor och svärfar haft hem och fixat upp. Gammal linoljefärg har blandats ihop på folkhögskolan och jag tycker färgen blev alldeles perfekt!

Först tänkte jag placera finservisen i det, men insåg att det är alldeles för smalt och litet för det. Så kanske kaffeservisen får bo där, vet inte ens om tekopparnas assietter ryms, så smalt är det! Och alla mina kära doftljus och finare ljusstakar (som ryms!) skall bo där. De mittersta dörrarna finns det ju inga hyllor bakom (där det faktiskt är mest brett och eventuellt skulle rymmas något), eftersom pendeln till klockan skall hänga ner där. Vi får se, har inte flyttat in något i det än. Kanske i veckan..?!? Fint är det i alla fall att vila ögonen på.

söndag 6 september 2015

Elefant-paraden

Jag har stickat min första hela dräkt. Det blev en elefant-parad och det är naturligtvis Lill-Apan som skall få den. Borde ju egentligen ha stickat den med apor i stället kom jag på nu :)

Det var min kollega som inspirerade mig med det fina mönstret. Byxorna är freestylade lite så de elefanterna ser inte riktigt ut som alla de övriga, de är också stickade med en ljusare grå färg vilket gjorde att de försvann lite så jag sydde runt dem sen med den mörkare nyansen som är använd till koftan. Garnet är Baby Merino från Vörå Handarbetsaffär.




Nu är det så att jag inte får börja på något annat förrän jag har rett upp makens tröja. Den har legat i vila ganska länge men nu är det dags. Nu måste jag ta tag i den på nytt!

Babyförberedelser del 2

Vaggan på vinden är bäddad och gosedjuret väntar på sällskap. Vaggan är en gammal släktklenod som används och sängkläderna är ärvda av kusinerna. Och av någon anledning har Freddi låtit allting vara i fred i den hittills, till och med gosedjuret (!). 




Till nedre våningen har vi lånat en vagga av faster nr.3. Tycker den var så perfekt då den var lite högre så behöver jag inte vara rädd att F skall slippa på babyn så fort man tar ögonen från den. Den är också bäddad med ärvda gamla sängkläder och filten som jag virkade till vagnen i somras får än så länge vila där.


Bilbarnstolarna står och väntar på invånare också och vagnen står bäddad i kvisten. Så nu är vi nog så förberedda som vi bara kan bli. Nu är det bara den långa och nervkittlande väntan kvar...

lördag 5 september 2015

Höstnytt


Efter att ha skjutsat mor och far till flygfältet i går for jag en sväng via GW gallerian. Köpte en mjuk och mysig oversize collagetröja med fina spetsdetaljer på från Kapp Ahl. Tänkte mig att den skulle vara skön att mysa runt med i höst, matcha med strumpbyxor eller tights, halsduk eller stort halsband. De hade fått in så mycket nya fina barnkläder också, men har sagt till mig själv att inte handla mer före vi ser vem det är som kommer ut. Tror vi har så vi klarar oss på den fronten tillsvidare.


Hittade så fina filtar på Hemtex också! Fick ju en ljusgrön kudde med detta mönster då jag fyllde år. Nu hade de ta 3 betala för 2 så det blev en till kudde i mörkare grönt och två filtar. Tog en svart-vit och en grå-vit filt. Vet inte riktigt hur jag tänkte där, vi har ju inget grått i vårt hem. Den passade inte alls i soffan då jag la dit den, så det blir nog till att åka och byta nästa vecka. Filtarna är 100% bomull, hurra! Inget stickigt ylle eller äckligt fleece.


På kvällen lyfte maken äntligen badkaret på plats och naturligtvis skulle det genast invigas! Det var aningen litet och jag blev ganska besviken, men skall ge det lite tid nu och se vad vi gör med det sen. Måste pröva det på nytt då hormonerna inte gör att man sitter och lipar hela tiden och kanske tänker lite klarare...??!??