torsdag 17 augusti 2017

Bröderna inne i byn



För ett par veckor sedan fick vi en mycket trevlig hemleverans. Hade hört om Östmans bröderna inne i byn och att de sålde mjölk och så vidare men aldrig riktigt hunnit lägga energi på att kolla upp saken. Dricker ju själv inte mjölk till maten och Tindra är som känt mjölkproteinallergiker. Läste om deras nyhet "sommarkassen" på Carros blogg och tänkte att det skulle ju vara något trevligt att testa på. Nya recept och inspiration är ju aldrig fel i matlagningsväg. Så till sist fick jag masat mig in på deras hemsida och kikade runt. Blev minst sagt imponerad upp över öronen! Vilket utbud av närproducerade produkter de har. Allt möjligt smarrigt hittas där. Du får välja om din leverans är en engångsföreteelse eller om den skall återkomma varje vecka, hur bra som helt! Du får också betala direkt med internetbanken om du vill. Sen det allra allra bästa, du får välja vilken dag de kommer hem med det. Fatta, du får maten levererad till dörren, utan extra kostnad! Ah så tacksamt för en hemmamor!

Jag beställde alltså deras sommarkasse som består av fyra huvudrätter räknade för fyra personer samt en efterrätt. Recepten kommer med på handeln och det är endast ett fåtal produkter du behöver skaffa till. Det blir en del över av vissa saker och andra tog slut före vi hade gjort alla rätterna, hehe. Efterrätten har vi ännu inte testat. Jag frös ner 2 av de 3 litrarna mjölk eftersom vi var lite osäkra på om maken som är laktosintolerant klarade av dem. Hittills verkar det dock lovande.

Nu kommer en liten recension av maträtterna;


Fläskkotletter med stuvad potatis; Gott gott! Kotletterna skulle jag dock koka lite före de bryns upp i stekpannan eftersom de blev lite torra och sega av att bara stekas. Men smaken felade inget. Stuvad potatis var första gången för mig och det var en positiv överraskning. Det går också att grilla kotletterna om man vill. Kanske den krångligaste maträtten att tillreda.


Niklas goda biffar; Ah min absoluta favoriträtt! Egentligen skulle det vara kokt potatis till men av någon anledning var vår potatissäck redan tom då vi kom oss till den här rätten...Såsen är väl kanske det som gör denna rätt underbar. Har hunnit göra såsen två gånger till redan och den lyfter verkligen vilken grillning eller kötträtt som helst. Superfräsch och gudomlig god, och framför allt enkel att tillreda!


Salt pannkaka; Det var en rolig variant av pannkaka! Den innehåller skinka och potatis. Vi har alltid ätit pannkakan traditionellt med sylt och grädde då jag var liten. Denna kändes ju mer hälsosam och var supermättande! Det var i denna som vi använde oss av deras egen mjölk och maken reagerade inte desto mer efter att han ätit av den i två dagar. Dessutom lämnade det massor över så jag kunde frysa ner ett par bitar också.


Taco i närproducerad skål; Alltså den här maträtten förstod jag mig inte på. Smaken felade inget, jag menar tacokryddat kött som tacokryddat kött. Men hur jag skulle få kålbladen så hela och ihopsittande så att de skulle gå att använda som "tacoskal" är för mig en gåta. Jag fuskade och klädde in en djuptallrik med dem. Kändes hälsosamt och fräscht! Men vet nu inte om det blir någon återkommande variation i detta hushåll eftersom maken totalvägrar äta kål och jag är måttligt förtjust i det.

Så om jag nu fångat ert intresse och ni vill stöda de lokala producenterna så rekommenderar jag er, helt osponsorerat, att klicka in på Gårds Smak och kika runt bland produkterna!

4 kommentarer:

  1. Provade också kål-tacos här om dagen och hur sjutton ska man få loss kålbladen någåsånär hela för att kunna använda dem som tacos? Pannkakan ser riktigt god ut! 😋

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja se det övergår mitt förstånd. Rev sönder massor av kålen i mina försök att få ett helt blad, sen gav jag bara upp.
      Ja pannkakan var en riktigt trevlig och enkel överraskning. Den blir det nog fler av. Går säkert att variera med "fyllningen" också.

      Radera
  2. Va kul att du testade på sommarkassen! :) Jag gjorde så med kotletterna att jag först hade de på ett galler över natten för att de skulle torka. Kotletter ska ju nämligen vara kruttorra när man steker dem! Sen stekte jag båda sidorna på kotletterna i olja (ska ej stekas i smör) och sen in i ugnen en timme i 150 grader! Visst, det tog ju lite länge att tillreda dem men OJ JISSES vad goda de blev! :D Så om du beställer fler gånger, pröva att göra så ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj tack för tipset! Tar som du skrev en försvarlig mängd tid att tillreda men vad gör man inte för gott resultat :)

      Radera