fredag 12 juli 2013

Hundfråga:

När man får hem den lilla valpen, skall man genast ha den att sova själv i "eget rum" eller kan man ha den på vinden i samma rum som oss först och sen flytta ner den till köket?
Jag tror nämligen mitt hjärta kommer att brista och sömnen utebli om jag skall ligga och lyssna på gråten de första nätterna...och hur hemskt är det inte att komma från ett ställe med över 30 hundar som sällskap och sen bli instängd i ett kök helt ensam första natten?! Men how to do? Bara stålsätta sig och ha honom på egen och rätt plats från början eller?!

Det skulle annars inte spela så stor roll men då den inte får gå i trappor det första halvåret, vår trappa är ju dessutom både smal, hal och brant så blir det så knökigt att kånka den upp och ner sen då den blir stor. Jag menar nu som valp är det ju inte problem att ta den under armen men orka sen va. Och vi kan inte ha den där uppe på dagarna då vi är borta, då kommer köket att vara the place to be.

13 kommentarer:

 1. Dagens heta tips! Vi hade vår instängd i sovrummet annars hade vi väl haft piss i hela huset när man inte kan stänga dörrar. Ifall ni inte har möjlighet att begränsa utrymmet åt den under natten förståss... Den ska ju ut några gånger per natt i början så det märker ni ju lättast om den sover i samma rum. Lättast är att lära den från början att gå ut så börjar den säga till rätt snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå d sku va köket isf där vi skall ha den instängd på dagarna. Har inte möjlighet att stänga in den nån annan stanns nu då den är liten. Och så har vi ju ingen grind till vinden :) Fast då är ju problemet att vi sover uppe och han nere.

   Radera
 2. Våra hundar har aldri gnytt en skvätt. Bara anpassat sig på studs till nya miljön o sovit fint på golvet bredvid sängen hela tiden.

  Ta bort alla mattor å annat den kan kissa å bajsa på + allt som den kan tugga. Rensa i princip golven från allt. Då e d enkelt sen att torka upp olyckorna som håller på en rejäl tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var ju just det där med "sova bredvid sängen", det blir så knökigt att bära honom upp och ner då han är fullvuxen. Våra trappor är branta, smala och hala. Därför tänkte jag om man direkt sku lämna honom nere och sova nattetid, eftersom han dagtid också ska va instängd där nere.

   Eller kan man flytta hans sovplats sen då han blivit mer hem i huset....vad är fiffigare?!?

   Radera
 3. Du får nog ta en madrass och sova i köket första tiden i så fall:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, you never know vad man hamnar ut för :)

   Radera
 4. Finns inte en chans att ni kan ha en valp att sova ensam. Han kommer att bli väldit ledsen då. Ha honom bredvid sängen å sen då han blir för stor å int vill gå i trappan fattar han nog själv hur han skall göra på nätterna. Men tror nog att han kmr att försöka ordentligt med trappvandrandet i vuxenålder om ni inte sätter grindar förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick förhandlat fram med maken nu att åtminstone de första nätterna får han sova i vårt sovrum i sin egen bädd :)
   Sen får vi väl flytta honom vartefter det börjar gå bättre sen, han kommer att få egen plats under trappan i hallen. Så få se hur många månader den lämnar på vinden då...den blir ju fullväxt först vid halvåret :)

   Radera
 5. Lugnast för alla på så sätt. :) Då behöver du bara sträcka ner en hand när han börjar gny på natten så blir han tröstad. (Kanske får ni ändå lov att skaffa grind både uppe och nere...)
  Vår hund vande sig snabbt att inte kissa på natten (olyckor hände förstås...) bara vi tog ut henne sent innan läggdags, och sen förstås tidigt på morgonen.

  SvaraRadera
 6. Jag bettar (med erfarenhet av sovrum på övre våningen och hundpölar på golvet) att han sover i ert sovrum tills ni inte behöver ta honom under armen och bära ut honom mitt i natten när han lärt sig att säga till. Alltså när han sover en hel natt utan pisspauser eller pölar.. ;)

  SvaraRadera
 7. Den som lever får se. Vi har en plan utarbetad nu och sen kan bara tiden utvisa hur det går och hur bra vi håller oss till den :D

  SvaraRadera
 8. Absolut sova hos er i sovrummet där han kommer att känna sej trygg eller så får ni flytta ner i köket ;) förmodligen kommer han att vilja sova hos er hela tiden, men jag tror att det är så ni kommer att vilja ha det sen också... det får tiden utvisa. Det som ni absolut måste fixa är grindar både uppe och nere. Lycka till och ni kommer snart att se hur viktig han blir för er :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en viss risk att han blir uppe, för vi flyttar inte ner :)
   Min make har svarvat ihop en grind hit ner, där han ändå skall vara dagtid. Vi tänkte nu först bara ha sovrumsdörren stängd så han inte yrar iväg ut. Måst se sen om det behövs en dit upp också...

   Radera