tisdag 2 augusti 2016

Första året i huset

Och jag kan konstatera följande:

 • Är fortfarande sjukt nöjd över ytorna i köket och valet av frontar.
 • Skräplådan i köket är det mest opraktiska och dåliga val vi gjort i huset och den irriterar mig varje dag.
 • Kakelugnen är en enda stor besvikelse.
 • Vårt sovrum är fortfarande det finaste rummet i huset.
 • Badkaret är för litet men används ändå flitigt.
 • Badrumsinredningens planlösningar är super för oss. (väntar dock ännu på duschväggen så att det inte skall vara så blött där hela tiden)
 • Kvisten är en katastrof och jag kunde gråta varje gång något eller någon skall in och ut där.
 • Det är helt sjukt varmt på övre våningen under sommaren och svårt att få ner temperaturen.
 • Gamla bondstugor är supermysiga att bo i, speciellt kring juletiden. Och ganska spännande. Du vet aldrig riktigt vad du kan vänta dig av den.
 • Gårdsplanen är dock något jag kunde sälja på auktion fast direkt.
 • Stockväggarna var ett bra val.
 • Det blir lätt för mycket saker och överbelamrat. Känns som att det skall vara ganska spartanskt inrett i en gammal bondstuga. Här har vi misslyckats totalt, hittills...
 • Det går inte alltid att få praktiska och bra lösningar i gamla hus eftersom de inte är byggda med tanke på dagens behov och bekvämligheter.
 • Skulle vi vara tvungna att börja om skulle jag bara göra två stora ändringar i hela huset.
 • Det är ganska bra att renovera i etapper och bo in sig lite och se behoven vartefter. Egentligen borde du renovera/bygga ett testboende först, för att riktigt få ett perfekt slutresultat.
 • Huset kunde med fördel vara lite längre bort från vägen.

6 kommentarer:

 1. Och jag har ännu inte hunnit kika in! Få se om jag hinner före du börjar jobba...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det börjar inte vara så många dagar kvar nu. Nästa vecka kör vi igång med planering, förberedelser och fba. Men onsdagar är jag ledig så om inte annat får du sticka dig in nån sån :)

   Radera
 2. Nu blir jag så nyfiken på varför ni inte är nöjda med er kakelugn. Vi har lite samma problem hos oss..enligt min man värmer vår alldeles för dåligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Innanmätet är helt löjligt litet. Vi tog en med bredare glasluckor för att man skulle se elden bättre i hela rummet då vi har den i storstugan. Det man ser är teglet eftersom den är 25cm bred inne och du kan inte elda med längre eller grövre klabbar.
   2. Lufthålen (som man ej får "elda över") är på ca.15cm höjd vilket gör att det är blir en himla massa eldas innan den alls blir varm eftersom det ryms så klent liten ved i den.
   3. Bakugnen är rakt ovanför eldstaden och det finns bara ett galler mellan. All rök och aska går rakt upp genom den. Den är alltid helt sjukt smutsig. Det betyder också att vi kan inte elda samtidigt som vi har ngt där för då kommer all rök in i huset då lufthålet blir igentäppt. Och vi har inte fått den varmare än strax över 100 grader så det räcker inte ens till att grädda en ynklig liten pizza.

   Vi borde helt enkelt inte ha köpt en som inte var uppmonterad i affären så vi kunde ha tittat inne i den. Bakugnen blev helt en chock för mig. Jag har bara tagit det som en självklarhet att den skulle vara "avskild".

   Radera
 3. Det låter som om vår nog fungerar ganska bra i jämförelse med er! Vi gjorde misstaget att sätta in en bakugn (som vi använt 1 gång på fem år) och bakugnen gjorde att kanalerna inne i kakelugnen blev ganska korta så därför värmer den inte så bra som vi skulle vilja. Men utrymmet inne i den är stort så vi får in rejäla vedklabbar, tack och lov! Vi kände till några murare som kom och murade upp den åt oss enligt en bild som vi hittade så utseendet är vi mycket nöjda med:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju faktiskt försökt oss på att använda bakugnen två gånger på ett år :)
   Utseendet i sig är jag inte helt missnöjd med, det är bara funktionerna som inte riktigt var som vi tänkte. Men man blir ju klokare.
   Den eldstaden vi ska ha i gillestugan sen kommer nog att granskas ur varje liten vinkel å vrå!

   Radera