måndag 14 juli 2014

Det framskrider på bygget

Här har det ekat tomt i två veckor.
Vi har varit fullt upptagna med att renovera, fira Vöörodagan, njuta på villan och gå på bröllopsfest.
Maken har idag inlett sin tredje och sista semestervecka. Idag redan, gjordes det sista som var planerat till semestern. Allt har gått så himla smidigt och fort så vi hinner ju ha lite sommarledigt också :)
Stort tack till alla som varit och hjälpt oss!


 Stenbumlingarna skulle ut. Det var ett sådant projekt! 
Jag slutar aldrig förvånas över hur bra de byggde gamla hus förr, tänk att de gjorde allt för hand. Högg, klöv, hyvlade, drog och slet. Inte konstigt att husen står där de står i flera hundra år!!!

I vårt hus såg det eländigare än eländigt ut en längre tid. Varje gång man kom dit såg det värre ut än föregående dag och jag blev lite lätt uppgiven. Men så mitt i allt fick vi ut stenarna, båda källarna var ett minne blott. Vi fick börja fylla ut, och jämna upp. Det tog sig och började gå åt rätt håll. Halleluja!


 Plötsligt var både gruset, styroxen och armeringen på plats, vi fick beställa betong och ta ledigt två dagar.
I dag kom bilen, äntligen! Den pumpade ut massan, det vibrerades och jämnades. Och nu, nu skall det torka. Vi får ledigt resten av veckan och drar till villan i morgon. Hinner med en stadsrunda och kika på kakel före och eventuellt på byggmässan på lördag. Tänk så bra det blev! Torka torka!
I höst kommer fönstren och sen får vi börja på vinden medan golvet torkar ordentligt till nästa år.

4 kommentarer:

 1. Nyfiken: varför tog ni ut stenarna? Gick de int att fylla igen eller ska ni ha alla stenarna till nåt fint projekt? Ingen golvvärme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenarna måste ut för att vi skulle få jämnat ut golvet. På gamla hus skall det vara en torpargrund under huset, ca.40-50cm. Våra golvvasor låg direkt på backen och kilstenarna, en bidragande orsak till vårt mögelproblem. Vi var tvungna att ta bort det översta jordlagret för att få bort alla sporer. Därav också en del stenar, som sparas till trädgården :) men många lämnade dit, de knuffades ner i källarna och sen fyllde vi för att få det jämt.

   Golvvärme kommer i "kökskorridoren" där maskiner, bänkar osv finns. Dit lägger vi också ett nytt golv. I resten av storstugan skall gamla golvplankor in tillbaka, de är så tjocka så inga slingor sku få värmt genom dem och vi ville inte förstöra dem med att slipa ner dem eller fräsa ur dem.

   Hoppas du fick stillat din nyfikenhet :)

   Radera
 2. Så kul att följa med i byggprocessen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns det som att inget händer och det går aldrig framåt. Men så mitt i allt lossnar det och massor ändras, åt det bättre hållet :)

   Radera