onsdag 13 november 2013

Leksaker

Alltså, för att spinna vidare på skärbrädan, tänkte falla av stolen då jag bläddrade genom Anttilas julkatalog. Är leksaker faktiskt så här sjukt dyra i dag?!?


Köper ni sådant åt era barn?!? Jag har så himla svårt att föreställa mig julklappar för 100€ styck, knappast nöjer sig barnen med en klapp, knappast har du bara ett barn/en klapp att köpa.
Jag köper sällan, nästan aldrig så dyra klappar. Tror nog inte vi fått så många och dyra leksaker per år heller då vi var små.
Hur skall man ha råd?!? Hur skall barn lära sig värdet av pengar om man överöser dem med dyra grejer hela tiden?!? Hur får folk det att gå ihop?!? Hur skall barnen klara sig sen då de får sin lilla lön och tror att såntdär är vardagsmat och inget räcker nån stanns?!? Hur hur hur?!?

Eller är jag nu bara gammalmodigt bakom flötet?!?

14 kommentarer:

 1. ...isåfall är vi två gammalmodiga! Här är det maken som vill "kompensera" för de saker han aldrig fick som barn, medans undertecknad anser att 100€ för en julklapp är alltför dyrt om det nu inte är ngt de absolut behöver - skidor eller en spark el dyl. Skulle tex aldrig köpa en spelkonsol åt mina barn - den som finns i detta hushåll är så ur mode att vi fick den. och det gick som det misstänktes - spelade 2 gånger så var det inte kul mera.. Vill de ha en dyr lego låda så får de vackert sprar ihop pengar själva.
  och hur man får det att gå ihop... skulle folk fatta det skulle det inte visas lyxfällan på tv.. överkonsumtion deluxe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att större saker kostar mycket, just skidor, cyklar och dylik. Men det är inte heller något som jag tycker man behöver köpa sprillans nytt varje gång då de ändå växer ur det så fort.

   Bra att låta dem spara och själv köpa, det sporrar ju lite kanske :)

   Radera
 2. Håller helt och hållet med dig!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Tydligen inte enda som tänker i dessa banor.

   Radera
 4. Var och en konsumerar enligt eget huvud. Somliga satsar mest på barnen och andra gillar att skämma bort sig själva med allehanda dyra krämer och behandlingar. Allt går och då pengarna är slut så får man bita i det sura äpplet. Förhoppningsvis blir man klokare med åren.

  SvaraRadera
 5. Autch, känner en liten bitter pik mellan raderna där.
  Men det är ju det som är skillnaden, det hade jag ju själv förtjänat löst och valt att unna mig och satsa mina egna pengar på. Då uppskattas det ju mera och det är ju inget man gör flera gånger per år heller.

  Och före man är välsignad med barn kan man väl få unna sig själv en och annan sak?!? Klart man hamnar att prioritera om sen. Men att konsumera och sen bita i sura äpplet då pengarna är slut tycker jag inte låter så hälsosamt. Kanske mer försöka planera och räkna då och fördela jämt över månaden för att se om det lämnar något man kan sätta på leksaker eller krämer sen i slutet. Men det är min egen åsikt. Folk har rätt till att leva och spendera som de vill!

  SvaraRadera
 6. Skulle nog vilja påstå att dagens "leksaker" (och då syftar jag på allt från lego till ipadar) kostar betydligt mer än då vi var små. Sedan är det upp till var och en att bestämma var man drar gränsen. Tacka vet jag findit, huuto och dylika ställen där man kan hitta mer eller mindre allt i begagnat och bra skick. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att priserna stigit på 20 år. 100€ i dag får snart börja jämföras med 100 mk då :)
   Just sånt som de växer ur eller som inte är så hårt använt kan man ju jättebra köpa begagnat, tycker också man med äldre barn kan medvetandegöra dem med sånt också. Om man vill.

   Radera
 7. Och sen då önskningarna inte stannar vid lego, utan består av ipaddor, datorer, systemkameror, märkesklockor och märkesskor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hoho. Och det i sin tur går ju inte alltid att köpa begagnat på huuto :)

   Radera
 8. Jag smålog lite när fyraåringen hade suttit en stund och klippt ut önskningar ur leksakskatalogen och sen konstaterade "Mamma, he vart nästan bara dyra saker...!" :)

  Håller helt med dig angående de höga prislapparna på leksaker! Ush! Jag har blivit lite förtjust i att handla på loppis och där hålla ögonen öppna efter leksaksfynd. I år har jag även kommit mig för att handla en och annan julklapp långt i förtid när jag hittat nåt till specialpris. Jag brukar alltid vara den som handlar allt i december! Sen så köper jag gärna böcker, spel (yrkesskada!?) och t.ex. lego, som jag tror ska få hänga med en tid innan det blivit tråkigt och även återanvändas av lillebror :)

  Tjaa, inte lätt det här. Även om det är kul att få köpa åt de små så blir det nog att behärska sig rejält med dagens prislappar. När de blir äldre hoppas jag vi kan slopa klapparna och istället satsa på en resa/upplevelse hela familjen tillsammans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte är det lätt inte. Får väl nog hålla hårt i börsen sen, har ju en tendens att shoppa lite :) Men jag stör mig så fruktansvärt på prislapparna. Men just loppisar i olika former är ju suveränt för småbarnsföräldrar!

   Radera