söndag 16 oktober 2016

1-årskontroll

I veckan var vi på 1-årskontroll med denna lilla dam. Själva kontrollen gick bra, hon var passligt tung 8,8kg och passligt lång 74cm (fast hon krympt sen de mätte henne på VCS för en månad sen, haha). Vaccineringen var ingen hit och på kvällen satt hon i famnen från kl.17 till 21. Tog också en liten tupplur med stegring. Vet dock inte om det berodde på vaccinen eller att hon blivit förkyld natten till tisdag.

Vid 1 års ålder går hon hårt fram med stöd. Tar sig upp och stå varhelst det finns något att hålla i. Har just börjat våga gå med att bara hålla i oss med en hand. Klättrar överallt. Äter havregrynsgröt som är en blandning av hela gryn och mixade gryn, potatis, kött och grönsaker som är mixade, banan och bröd har hon just börjat plocka i sig bitvis. Dricker blåmjölk och NAN3. Äter naturell yoghurt och fruktpuré. Sover ett 2-3h långt pass på förmiddagen och 2h på eftermiddagen. Går och lägger sig kring 21 och vaknar mellan 7.30 och 8.00. Har fyra tänder och svårt med eksem på armar, ben och fötter. Vill helst leka själv och inte sitta i famnen. Sitter en stund på pottan på morgonen och på kvällen men än har inget hänt där. Är lätt att lägga både ute och inne, bara klä om, natta och lägga ner, så filosoferar hon med sina kaniner tills John Blund kommer. Hon är oftast glad (men har blivit en sån drama-gueen med tårar om hon inte får som hon vill) och inte det minsta blyg, ler mot alla. Säger hej och vinkar. Har storlek 74 och 80 på kläderna. Är så kär i tutten så jag undrar om vi någonsin slipper den.

Ja, och så skall hon ju bli storasyster om dryga 4 månader. Det kom som en stor chock för oss alla i somras. Hade varit på kontroll till VCS under våren och samtidigt diskuterat följande fertilitetsbehandling. Vi skulle inte få påbörja någon andra omgång före 2017 eftersom de har sina "regler" om hur länge det måste gå mellan dem och kroppen måste få vila och bla bla. Så döm om vår stora förvåning då det visade sig att jag var gravid igen veckan före midsommar. Först chock, sen glädje och sen bara en enorm lättnad och tacksamhet över att slippa alla piller, sprutor, sjukhusbesök och tider. Och ja, vi har redan hört alla kommentarer om att Tindra är för liten att bli storasyster, att det blir tätt mellan dem, att det blir jobbiga år som väntar oss, att vi nog minsann får att göra de närmaste åren, att jag måste vara hemma längre nu denna gång (vilket jag har absolut noll förståelse för eftersom vi är TVÅ som blir föräldrar, TVÅ som är lika kapabla att ta hand om barnen sen jag slutat amma och TVÅ som delar på ansvaret för dem!). Jag blir så förbannad då det automatiskt antas att jag som mor nu MÅSTE vara hemma LÄNGE med andra barnet eftersom jag började jobba SÅ TIDIGT efter Tindra. För oss var detta den bästa lösningen. Både ekonomiskt och emotionellt.

16 kommentarer:

 1. Oj vilken härlig bild på er i headern! Att det blir ju tätt mellan barnen kan man ju konstatera, men man kan ju inte påstå att det automatiskt skulle vara något negativt. Jag nästan avundas er som inte ens behövt fundera på när nästa barn "sku passa". Det kan man ju fundera på så man nästan får hål i huvo. Nu blev det så här för er, och det kommer bli alldeles perfekt! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3 Den är tagen i samband med Tindras 1-årsfotografering. Ann-Britt Pada är fotograf.

   Jag tycker inte heller det är något negativt, tänker att de kommer nära varandra och får bra kontakt och nytta av varandra då de växer upp. Eller så slåss de bara :D men man har ju småbarnsåren över då sen så behöver man inte hålla på med blöjor, välling och puremat i 11 år. Och som sagt är jag tacksam över att vi slapp gå via vcs och tays denna gång! Blir nog bra då det beger sig. Med familjen och vännerna klarar man allt!

   Radera
 2. Vi har 1år8mån mellan pojkarna och det har gått bra! Visst är det jobbigt ibland men de har ju alltid haft en kompis ☺ Det kommer att bli så bra för er också, är så glad att det gick så "lätt" den här gången!
  //Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ❤️
   Vi är också jätteglada att "det bara hände" den här gången.

   Radera
 3. livet med små barn är jobbigt ibland oberoende hur stor/liten ålders skillnaden är... Vi har dryga 4 år mellan barnen och inte är det alltid heller lätt med 2 trots samtidigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och sånt kan man inte veta på förhand heller. Lika bra att ta de jobbiga perioderna då de kommer och så njuta av de andra (som förhoppningsvis är många många fler) däremellan :)

   Radera
 4. Jag är nog skitglad för er skull! Och jag hoppas ni får det bra, om int annat så bor mommo väldigt nära! Bara som förr i väädin! ;) Som sagt, man ska smida medan kroppen e varm. I ert fall är det nog världens jackpott! Folk har så lätt att kommentera, men jag tror många skulle bita sig i tungan om du skulle dra hela historien... Jag önskar er stort lycka till, dethär fixar ni nog! Många andra har också gjort det så ni blir ju inget undantag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det går nog bra, en dag i taget bara. Tindra har ju varit exceptionellt lättskött hittills så vi får hoppas det fortsätter i samma stil och att tvåan får lika goda sovgener om natten 😊

   Vi känner oss ganska lyckligt lottade så här långt <3

   Radera
 5. Grattis! Det kommer nog att gå hur bra som helst trots liten åldersskillnad. Bara man har rätt inställning så funkar nog allt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack 😊
   Absolut. Och allt går då du är inne i det. Plus att vi har stor familj som ställer upp i vått och torrt.

   Radera
 6. Stort megagrattis! :) Konstigt hur folk kan vräka ur sig vad som helst utan att tänka efter. Vi har 1 år och 7 månader mellan våra två äldsta och det har gått hur bra som helst, de är världens bästisar idag och nästan oskiljaktiga. Jag och min bror har 2 år åldersskilnnad och vi är fortfarande idag (som 30- och 32-åringar) bästa vänner. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jo det blir nog bra. Jag hoppas ju också att de skall ha stor nytta av varandra i livet :)

   Radera
 7. Grattis till nr 2 !! Nästan i granngården er är ju våra barn födda med 11 månader emellan och bra har det gått , så det blir nog inga problem. De hade alltid någon att leka med då de var små och nu hjälper de varandra i vått och torrt. Ser bara positivt med det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) ja jag tror mycket hänger på inställningen också. Är man inställd på att det skall gå bra blir det säkert det också. Visst kan det vara tyngre perioder, men det kan man ha med bara ett barn också :)

   Radera
 8. Fin tröja på nästa inlägg och wow vilken härlig nyhet! Bånfåas å bånsköitas har alla så mycket åsikter om så det är bäst att stänga öronen och köra på! :) lycka till med tvåan och såklart blir det bra. Det finns ingen rätt åldersskillnad mellan syskonen är bara att konstatera! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Ja det finns härliga tider och mindre härliga perioder oberoende hur länge det är mellan syskonen :) Men se vissa saker är ju alltid andra mer experter på och de är alltid tillåtna att kommentera. Vi längtar ändå efter nästa bäboliini <3

   Radera