måndag 8 januari 2018

10-månaders uppdatering

Vi har ju fått en 10-månaders typ i huset. Som oftast går vid namnen Tuvis, Tuvisen, Tuuis, Tuusi eller Tuusi-nam-nam. Som är en ganska typisk lillasyster; älskar att se på vad storasyster pysslar med, skrattar så hon kiknar ibland då Tindra skapar till sig, ylar i högan sky då hon blir ifråntagen någon leksak och är ganska bra på att riva/förstöra det som Tindra håller på med. 
Hon har fem tänder, tar sig upp och sitta själv, tar sig upp och stå och ner tillbaks själv, ålar med en hiskelig fart framåt och använder "kryprörelser" då hon ålar men kryper icke, ibland tar hon sig upp i krypställning men det är nog sällan, hon vinkar med båda händerna. Har ätit potatis, batat, morot, palsternacka, broccoli, blomkål, kyckling, gris, nöt, abborre, lax, majskrokar, banan och diverse fruktpureer.

Med Tindra hade jag uppdateringar kring utvecklingen och rutinerna vid 4-månader och 8-månader. Här följer nu en någotsånärditåt redovisning över Tuvali Lydia Andersdotters vardag;

Morgonen, här varierar vaknandet allt från 6.40 till 9.20. Om hon vaknar före kl.8 och Tindra ännu sover tar jag henne i vår säng och ammar henne där. Det är en dålig ovana vi borde få bort men det är så himla skönt att inte vara tvungen att gå ner och värma flaskan! Det är också en av de få stunder vi får på bara tumanhand och vi njuter väl båda två lika mycket av dem, därav så svårt att bryta. Om hon vaknat tidigt av pappas väckarklocka så somnar hon alltid om vid bröstet, och jag slumrar vidare tills Tindra meddelar att hon är vaken. Då stiger vi upp och så är det morgontoalett, blöjbyten och påklädning av alla tre damer före vi går ner.

Frukost, helt beroende på om vi stigit upp kl.8 eller 9.20 så intages frukosten lite varierande tid. Tuvali äter gröt med plommonsylt till frukost. Fram till sin 10-månaders dag fick hon köpt grötpulver, Muksus naturella eller fruktsmak eller Pilttis mango-banan. Nu kokar jag på vanliga havregryn åt henne.

Kl.10 får hon 150 ml modersmjölkersättning och sen klär jag på henne och lägger ut henne i vagnen. Vi brukar gå på promenad med syskonvagnen eller så sover hon ute på gården medan jag förbereder lunch och sen är ut och leker med Tindra. Fast om vi vaknat 9.20 så har vi verkligen inte hunnit med morgonsysslorna och frukosten till kl.10 och det känns ju lite knäppt att lägga ut henne 40min efter att hon vaknat så då drar det nog mot 10.30 före vi kommer oss ut och iväg.

Kl.11.30 är det väckning. Tuvali skulle gärna sova sin långa tur här men jag ville få in hennes lunchtid från början. Men trots att jag väckt henne nu i 6 månaders tid så har hon ännu inte anammat det själv.

Kl.12 är det lunch. Vi har slutat ge henne purémat för någon vecka sedan. Bara köttet som är mixat och nerfryst i färdiga portioner. Jag stampar eller pattar ihop allt åt henne, hon började bearbeta sin mat väldigt tidigt så då slutade jag puréa. Hon äter allt med god aptit. Plockar också i sig både det som finns på bordet och på golvet.

Kl.13 får hon 150ml ersättning.

Kl.13.30 mellanmål i form av mosad banan blandad med mangopure eller färdiga burkar med frukt och havre.

Kl.13.30 går hon ut och sover sitt andra pass i vagnen. Det långa. Väcker henne dock senast efter 3h för annars blir kvällarna så långa. Tuvali ha mycket mindre sömnbehov än vad Tindra någonsin hade.

Kl.16.30 150ml ersättning.

Kl.18.00 Middag.

Kl.19 120 ml ersättning.

Kl.20.15 kvällsgröt, nattsaga, ersättning och så i säng. Säger godnatt och drar upp hennes speldosa. Sen kommer kampen. Tuvali har alltid varit övertygad om att hon verkligen inte behöver sova i sängen. Hon stiger upp och står, spottar tutten, gråter, skriker och är arg. Så det blir några turer in till barnkammaren före hon är så trött att hon ger sig. Alternativt sitter jag i stolen och läser för mig själv eller sjunger. En orkar ju inte springa i trapporna hela kvällen heller. Det kan ta allt från 10 minuter till 1½h. Vi har båda flickorna i samma rum nu så ibland är det lite tivoli där, Tindra kan busa och underhålla Tuvali efter att de gått och lagt sig men sen då Tindra blir tillräckligt trött så lägger hon sig ner och somnar, oberoende av vad Tuvali härjar om. Vi försöker få in samma rutin åt Tuvali att natta och sen gå därifrån, att hon skall komma sig till ro själv. Ibland kan det lyckas men oftast får vi nog springa och ge tutten och lägga ner henne i sängen tillbaks, åtminstone ett par gånger per kväll.

Efter midnatt är det tutt-rally resten av natten, oftast. Så fort Tuvali svänger sig så faller den ur och då vaknar hon och gråter. Nu har hon också börjat sätta sig upp då tutten är borta. Vi kan vara upp allt mellan tre till fem gånger per natt. Väldigt påfrestande för mig som kräver mycket sömn (för det kommer ju storasysters vaknande till också, hon sover inte längre en hel natt heller). Men i natt sov båda två 6h i sträck så jag känner mig mycket utvilad, hehe. Tindra lärde sig att söka och sätta tutten i jättetidig ålder så vi har varit så himla bortskämda med hennes nätter då hon var liten.

Dagtid är Tuvali väldigt nöjd bara hon är mätt i magen och torr i blöjan. Är inte heller särskilt famnsugen, vissa dagar kan hon ha behov av att sitta mer i famen. Annars nöjer hon sig bara hon får borra in näsan i något lite nu som då. Hon har lite torr hud men inga andra bekymmer i livet. Hon är ett litet mysterium för jag vet inte riktigt vem hon är lik. Tycker själv att hon mest liknar sin faster Keka och sin kusin André. Ingen mini-kopia av oss föräldrar. Hon ger oss mycket bus och överöses med kärlek från oss alla. Hon är inte speciellt intresserad av Freddi ännu (vilket jag tror han tycker är ganska skönt eftersom han har fullt upp med Tindra, heh). En mycket fin och älskad lillasyster!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar