torsdag 4 maj 2017

Tindras mat, sömn och potträning

Det kom en fråga:
Hej! Jag har en son som är lika gammal som din äldre dotter och jag tänkte det skulle vara intressant att höra om hur hon sover på nätterna o om hon sover middag på dagarna? Sen undrar jag om hon äter själv o har ni börjat introducera pottan ännu?

Sömnen
Tindra sover oftast bra på nätterna. Vissa perioder kan hon ha att hon vaknar och gallskriker och man får knappt kontakt med henne, vi har efter noga iakttagande kommit fram till att det oftast sker då hon gått med gummistövlar ute (benvärk) eller tittat på Bamse och vargen har varit med (mardrömmar?!). Vi lägger henne mellan 20.30 och 21.00 beroende på om hon har baddag eller ej. Vi är rekommenderade från VCS att bada varje kväll pga huden men har kortat ner det till två gånger  per vecka hemma + babysim. Hon äter gröt, borstar tänderna, byter till pyjamas och sen läser vi för henne medan hon dricker lite mjölk om hon vill ha. Så pussar vi godnatt, drar upp speldosan och går ut. I bland gråter hon att båda måste komma och pussa godnatt och någon gång kan hon vilja att vi skall sitta i stolen tills hon somnat. Hon vaknar oftast en gång mellan 05 och 06 och skall ha en flaska mjölk och sen sover hon vidare till 8-tiden. Kan kasta på en timme framåt eller bakåt när hon vaknar. Hon sover i spjälsäng i eget rum och dit blev hon flyttad då hon var 7 månader.
På dagarna sover hon dagsömn ute i vagnen 13-15. Är hon riktigt trött kan hon dra ut på sovturen till 16-tiden. Hon sover inte inne i sin egen säng och det går inte att ha henne i vår säng. Som baby har hon heller inte sovit inne på dagarna. Det skall vara vagnen och den skall vara ute.
Vi har varit väldigt bortskämda med hennes sovande hittills, ända från liten baby har hon sovit hemskt bra både nätter och dagar och har inte krävt nå vaggande eller vyssjande.

Maten
I dagsläget äter hon (äntligen) nästan allt själv. Antingen med sked, gaffel eller händerna. Vi hjälper till och matar vid sidan av om det går lite långsamt. Jag försöker verkligen låta henne få den tid hon behöver för att äta och utvecklas själv. Det räcker i bland mellan 30 och 45 minuter innan det är klart och det är ingen vacker syn men som tur är finns det ju tvättmaskin. Hon äter allt utom sådant som det finns mjölkprotein i. Soppor, kyckling och potatis är hon inte så intresserad av och vi har nu bytt ut morgongröten till yoghurt. Gröten är väl egentligen det enda vi i dagsläget matar i henne helt och hållet, då sitter hon med egen sked och rör i en tom syltburk under tiden och tror sig äta lite rester därifrån. Hon har nu börjat bita av till exempel knackkorven, bananen och brödet. Tidigare skar vi allt i pyttesmå bitar åt henne men inte nu längre.
Vi uppmuntrar henne att smaka och pröva på nya saker då tillfälle ges och ofta är hon väldigt intresserad. Vi har dock aldrig tvingat i henne någon mat, redan då vi började ge smakportioner vid 5 månader så slutade vi genast hon kväljdes eller vände bort huvudet. Äter hon inte vid en måltid så får hon vänta till nästa. Hon dricker ju däremellan så lite energi får hon i sig. Jag är av den åsikten att man absolut inte skall göra matsituationerna till något ångestfyllt och jobbigt. Vill hon inte ha så okej, men det kommer inga mutor och inget extra där emellan måltiderna då heller.

Pottan
Ja den ja, hehe. Hon fick en i september då hon fyllde ett och jag var väldigt ivrig med att börja vänja henne vid den och vi satt alltid en stund på morgonen de morgnar jag var hemma. Hon trivdes inte alls på den utan skrek och grät så fort jag satte dit henne oberoende om jag läste, sjöng eller annars underhöll henne samtidigt. Så det rann ut i sanden. Vi tog ner den till storstugan för att hon skulle bli van vid den och så att den skulle finnas till hands. Och under flera veckors tid var det en väldigt rolig leksak som hon nog minsann kunde sitta på med kläderna på. Vi köpte också en sådan där "pottring" till stora wc men inte ville hon sitta där heller.  Sen tappade hon intresset för pottan helt och hållet och jag har inte haft energi att lägga på det. För kanske två veckor sen har hon börjat prata om kissa och ibland händer det saker i blöjan strax efteråt så jag har försökt i mån av möjlighet sätta henne på pottan nu de gånger hon pratar om det. Hon kan sitta typ 10-20 sekunder utan blöja och skrik nu så det går framåt men ännu har inget hänt där. Tar dock ingen stress eftersom jag tycker hon är ganska liten ännu.


Hoppas det gav svar på dina frågor och är det ännu något du undrar över så skriv en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar