lördag 29 december 2012

Årskrönikan januari-juni

 JANUARI
Jag knarkade serien Vampire Diaries under hela jullovsveckan. Och har fortsatt resten av året men inte lika sjukligt. Jag skrev en lång och tung krönika för 2011 och grät i timmar. Jag var ytterst irriterad på alla utgifter som kom som bonus då man bor på landet. Försökte ha så mycket som möjligt att göra för att känna så lite som möjligt. Vårterminen, den långa och knasigaste jag någonsin upplevt, sparkade igång. Jag fick igenom förslaget om en rock-vattengympa i MI och anmälde mig och sambon. Skidsäsongen inleddes och sockerintaget minskades. Jag var två varv ner till södra Finland och njöt av livet där, EDUCA-mässan och träff med gamla kollegor. Irriterade mig på mäss-typerna som tror att vi har hur mycket tillgångar som helst och som bara har material på nätet. Och roades av systerns upplevelser i stora staden. Vi hittade den underbara restaurangen Magokor i Vasa och fick börja äta GOD! sushi på hemmaplan. Jag började tillverka kottar på löpande band och vi var och såg Rampfeber till Wasa Teater. En av de galnaste pjäser jag sett, och rolig! Gänget utökades med små söta typer som doftade baby.

FEBRUARI
Jag var ett vandrade elutbrott på grund av all köld. Sockerstrejken fortsatte och vår ljuvliga köksa frös ner Runebergstårtor och Fastlagsbullar till mig :) Fastande i parkeringsgrottan i Vasa för att jag glömt betala avgiften. Fortsatte göra kottar, stora som små. Provade och köpte min brudklänning. Dejourerade från RK på Botniavasan. Sen skidade jag 16,5km i skolornas Botnia och var stoltast i världen för att jag kom mig igenom! Jag sprang på tantgympa och rockgympa och skidade i skolan. Sen kom sportlovet, min sockerstrejk var till ända och vi for ner till Sibbo för att hälsa på fina typer och äta god mat. Spelade DixIt för första gången och blev helt begasitrad. Vi åt på Tokyo55 för första gången och jag var i sushi-himmelriket!

MARS
Sportlovet forsatte med häng i Esbo och Staden. Jag köpte jeans! och vi njöt av det vackra vädret här hemma. Jag anmälde mig till den akademiska utbildning jag fortfarande håller på med och visste inte riktigt vad som tagit åt mig. Hur torrt liksom?!? Vi bjöd vänner på sushi och det skvallrades kopiöst om oss på byyin. Jag bestämde mig att nu fick det vara nog och började aktivt leta efter annat boende. Sambon inte så förtjust...Vi var med fadderbarnet och såg Hundarnas Kalevala på WT, mkt fint och finländskt gjort! Spenderade tid i lappland och njöt. Skidade på skaren en sista gång och jag fick ha skrapat ihop 99km på första riktiga säsongen! Jag drog ut en visdomstand och höll på dö av smärta. Inledde den fackliga skolningen och var så glad så glad över att jag anmält mig. Angstade över jobbsituationen. Vi blev med farmar-mercedes och jag påskpyntade balkongen. Ute ljusnade det till i livet och inne blev det allt mörkare ju närmare vårterminens slut vi gick.

APRIL
Jag var trött i april. Försökte hålla bilen ren och var lite irriterad på vägarna här på landet. Jag började på darrande ben i löpskola för första gången i mitt liv. Kände mig direkt utanför men tänkte banne mig jag skall inte alltid följa samma mönster och ge upp direkt, så jag fortsatte. Påsken kom tidigt i år och vi spenderade den i goda vänners lag och i badtunnan. Jag satte mina tärnor i arbete och vi plitade ihop inbjudningskort. Jag köpte min älskade gröna jacka och har inte ångrat mig en sekund! Vi såg spexet om Abraham Lincoln och gick på revykavalkad. Min cykel som inte ens är ett år var sönder. Mina ben kändes som stelopererade pinnar och vaderna gav upp kontraktet. Jag var ledsen för jag hade kommit mig så bra igång med träningen. Vi hade TV som filmade på skolan. Stickade klart evighetsprojketet mitt och åt nyttig och god mat då jag var ensam hemma. Jag försökte virka Converseskor men misslyckades. Städade undan vinterkläder och hade verkligen stor längtan efter sommar, sol och värme! Jag anmälde mig till mitt livs första bloggmiddag. Dammade av klackarna. Fick hem mina egna tillverkade brickor. Gick på pick-nick och drack champagne med min blivande man. Vi ordnade vapp-middag i finkon.


MAJ
Jag var på min första bloggmiddag och fick nya trevliga bekantskaper och hittade nya bloggar att läsa. Jag började skolka från löpskolan för den gav mig så dålig feelis. Vi sprang i skog och mark och geocachade. Jag kom på den absurda idén att skriva en bok. Vi var ett gäng som for ner på HOCKEY-VM och hade feelis i dagarna 3. Oj så lycklig jag var! Jag inhandlade 4 par glasögon till hushållet och blev fattig. Det blev ljusare och grönare på utsidan och mörkare inne då det bara damp ner brev med negativt innehåll på dörrmattan. Jag var och handlade blommor och grödor till balkongen och hoppades på en varm och fin sommar som skulle ge god skörd (haha!). Jag böt kottarna mot tossor och mormorsrutor och fortsatte samla mommopoäng. Sen blev det dags för balett-cirkus rumban och stafettkarnevalen. Trots allt blev det en mycket lyckad resa och det var en rolig upplevelse! Vi gick på examensfest och jag var barfota i klackarna för första gången. Vi kikade på ett sött litet hus och började på allvar inse att vi någongång kanske slipper ut ur finkon. Klubbslaget kom några dagar före skolan slutade och alla var bedövade.


JUNI
Jag jobbade hela juni månad, trippelt. Vakade på bäddavdelningen, höll sommarskola och planerade en lägerskola + scemat för hösten. Virkade mormorsrutor och packade ner vårt bohag. Hade syrran över som slängde det mesta åt oss :) Försökte sälja allt onödigt. Vi levde i kaos. Föreningen ordnade SÖU-Rock och deltagandet var klent. Jag fyllde år och vi åt på Strampen. Vi var på grillkväll till Hellnäs. Det regnade och var mycket kallt. En dag tillbringade jag på kärringbryggan med syster. Jag handlade massa Yankee Candle och sen kom midsommaren och jag hade flera dagar ledigt i sträck! Sen, äntligen, kom den bästa av alla dagar. Fredagen den 29:e juni flyttade vi våra saker från finkon till lilla huset uppe på backen. Det gick på sårtårna, de målade det sista medan vi bar in i uthuset och på vinden. Golven måste torka över natten. På lördagen var jag så glad i själen och packade upp i vårt kök. Det var också i slutet av juni månad som Oron kom till familjen.


4 kommentarer:

 1. Du har inte funderat att gå på arbetslöshetsersättning på somrarna så du int behöver jobba ihjäl dig hela tiden? Man kan även jobba lite grann då, så får man ännu mera cash (dock inget ja sku gör sommartid). Men kräver förstås lite räknas och pysslas, men svårt är det inte å smått ljuvligare än att jobba o slita ut sig hela tiden.

  Nu är det dock olagligt "på riktigt" att visstidsanställa folk hela tiden. Lärarfacket går systematiskt igenom alla kommuner nu. Sku ja va du sku ja kontakta facket och meddela situationen. Då kanske de skulle komma snabbare till just din kommun.

  SvaraRadera
 2. Arbetslöshetsersättningen är ju nämligen hyfsat stor, så bara att njuta av sommaren. Tyvärr ngt som många lärare tvingas göra x antal ggr innan man fått en fast tjänst (hoppas den kmr nån gång).

  Nu är det oxå skönt att de äntligen ändrat lagen så att man även som vikarie för mamma-/vårdledig får lön sommartid.

  SvaraRadera
 3. Jo jag vet att problematiken är stor, speciellt uppe i Österbotten för visstidsanställda. De får oftast gå till a-kassan sommartid.
  Tycker det är bra om facket tar tag i saken, känns lite surt att bli visstidsanställd 6-10 gånger av samma kommun... Jag har själv inte kommit mig så långt än, blir 4e nu förhoppningsvis. Men jag vet många andra som är i den situationen.

  Till förra sommarens historia hörde att vi hade ett bröllop på kommande så jag behövde all extra cash jag bara kunde få in. Men inkommande sommar torde jag ha full lön till sista juli så då skall det bara stekas fläsk och läsas böcker :)

  SvaraRadera
 4. Låter mkt bra det där!

  SvaraRadera