söndag 30 augusti 2015

Fråga om huset och gården

"Har ni namnförslag till beibin? Släktrelaterade eller bara såna som ni annars tycker är fina? Hur stort är ert hus, hur många rum? Var är din favoritplats i huset? Kommer ni att fixa något på gården sen? Lägg upp ett recept på någon efterrätt som du gillar! Ha det gott och lycka till sen då det är dags :)"


Vårt hus är 241 kvm stort med hela byggnadens areal. Av det är ca. 185 bostadsyta, sen tillkommer en stor kallvind och diverse hallar, aulan, kvistar och korridorer. Det är för tillfället indelat i lägenhet A och lägenhet B efter att vi byggt en tillfällig mellanvägg i korridoren nere.

Vi bor i A och har sammanlagt ca.172 kvm till förfogande. Det är fördelat på storstugan och en liten kvist där man kommer in på nedre våningen och på vinden finns vårt sovrum + walk-in closet (ej fixad i första omgången pga rör och ledningar och sådant som skall ner genom golvet där sen...), barnkammaren med tillhörande skrubb, badrum och en ganska stor kallvind med bara plåttak och stockväggar. Då man kommer upp på vinden finns en aula + en korridor som kom till då vi delade upp storstugan där i två sovrum.

I B bor min morfar som då huserar över en storstuga med skrubb, sovrum, liten toalett under trappan, pannrum och bastu+omklädningsrum. Vi har separata ingångar eftersom det fanns sen tidigare. Huset har sen gammalt varit delat i 3 lägenheter, 2 nere och 1 uppe.
Morfar kommer att få bo kvar så länge han vill och orkar. I hans del sen kommer vi att laga vardagsrum, gillestuga, hjälpkök, bastu och grovingång + förvaring. Ingångarna kommer också att slås ihop så vi får en ordentligt stor kvist där man kommer in.
Mitt favoritrum i huset är vårt sovrum. Det är jag absolut mest nöjd över med väggar, tak, golv och belysning och har själv satt mest arbete på det, hehe. Men jag tillbringar mest tid nere i storstugan där köket och soffan finns. Bilder från kökshörnet finns här och storstugan här.Fasaden har vi inte ändrat desto mer. Vi har bytt ett fönster på vinden till en balkongdörr (fönstret längst uppe till höger på bild 2) ut från vårt sovrum och där skall byggas en liten balkong någon gång ovanför "uteplatsen" med staket. Där skall sen morfars köksfönster göras om till grovingång. Tanken är att bygga en stor terrass framför vårt köksfönster (längst nere till vänster på bild 2) som sitter ihop med trappen sen.

På själva gården kommer vi nog att göra en del ändringar också då tid och möjlighet finns. Vi har ju en del fähus, bodar och uthus på vår gård. Vi behöver någonstans att köra bilarna under tak, maken vill ha ett varmt garage och sen helt enkelt förvaring för cyklar, skidor, pulkor osv. I dagsläget finns ju bara gammalt elände i dem alla och det blir en hel del jobb före all säd, halm och skit är utrensad och borttvättad. Dessutom skall vi riva ladan vid grisfähuset eftersom den håller på rasar ihop. Utöver det drömmer vi om en lekplats åt barnen och mindre gräsmatta att klippa hehe. Så vettja vi blir klara sen med både renovering av hus och fix av gården tills vi blir pensionärer och skall sälja :)
Jag som inte är intresserad av varken renovering eller gårdsskötsel blir lite lätt svettig med tanke på allt som ännu skall fixas och göras och sen underhållas så jag försöker att inte tänka på det så mycket utan bara njuta av de två rum med kök vi har nu. Hehe.

4 kommentarer:

 1. Ni får nog det så fint! Och sovrummet är alldeles underbart!

  Och bäst av allt, att ni finns på gångavstånd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo jag är supernöjd med det :)
   Absolut, fast just nu har jag inte så stor nytta av det. Tror inte jag skulle få vaggat mig över till er :D men snart så ska det nog bli en stig upptrampad längs tået.

   Radera
 2. Ska (snart) komma på besök och se huset live :) Ser så fint ut! Uthusen ska ni spara för förråd får man aldrig för mycket av. Det ska förvaras pulkor, skidor, cyklar och trädgårdsbord m.m allt detta tar jätte mycket plats.
  // Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen bara!
   Jo, det är nog bara det ena som ryker eftersom det är så illa nedgånget så det skulle inte vara någon vits att försöka styra upp det längre. Men trots det så lämnar det nog helt tillräckligt med förvaringsutrymmen, fast A gör om någon del till varmgarage :)

   Radera